Eρευνητές του Karolinska Institutet, ενδεχομένως ανακάλυψαν νέο τρόπο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και σχετικών διαταραχών στοχεύοντας τα μιτοχόνδρια.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism δείχνει ότι μια κατηγορία φαρμάκων που μπλοκάρει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων μπορεί να αναστρέψει την παχυσαρκία που προκαλείται από τη διατροφή, το λιπώδες ήπαρ και τον διαβήτη, σε ποντικούς.

Τα μιτοχόνδρια είναι αναγκαία για την υγεία καθώς επεξεργάζονται τις ουσίες των τροφίμων και συλλέγουν την ενέργεια που χρειάζονται για διάφορες διαδικασίες εντός του κυττάρου. Είναι κύριοι ρυθμιστές του μεταβολισμού και μπορούν να επαναπρογραμματιστούν σύμφωνα με διάφορες ανάγκες ή σε απόκριση σε νόσο.

Ο καθηγητής Nils-Göran Larsson και η ομάδα του, πρόσφατα ανέπτυξαν πολύ ειδικά υποψήφια φάρμακα που μπλοκάρουν τη λειτουργία των μιτοχονδρίων και την παραγωγή ενέργειας για να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο. Τώρα, οι ερευνητές έδειξαν ότι αυτά τα φάρμακα έχουν επίσης ωφέλιμη επίδραση στον μεταβολισμό ποντικών.

Η Taolin Yuan, δήλωσε ότι 4 εβδομάδες αγωγής οδήγησαν σε αναπάντεχη αύξηση του μεταβολισμού λιπαρών οδηγώντας σε δραστική απώλεια βάρους, μείωση του λίπους στο ήπαρ και αποκατάσταση της ανοχής στη γλυκόζη.

Η αγωγή χορηγήθηκε από του στόματος σε αρσενικά παχύσαρκα ποντίκια που είχαν σιτιστεί με διατροφή υψηλή σε λιπαρά. Η επίδραση υποδεικνύει ότι μπλοκάροντας την παραγωγή ενέργειας των κυττάρων μπορεί να αναστραφεί η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Ο καθηγητής δήλωσε ότι είναι συναρπαστικό που εντοπίστηκε νέα πιθανή στρατηγική για την αντιμετώπιση κοινών νόσων όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2.

Πηγές:
Nature Metabolism 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά