Το αίσθημα θυμού συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία με ανθυγιεινούς τρόπους και θα μπορούσε να αυξήσει τις μακροπρόθεσμες πιθανότητες ενός ατόμου για καρδιακή νόσο, προειδοποιεί νέα έρευνα.

«Εάν είσαι άτομο που θυμώνει συνέχεια, έχεις χρόνιες αλλοιώσεις στα αιμοφόρα αγγεία σου», είπε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Daichi Shimbo, καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Η ομάδα του διεξήγαγε πειράματα όπου παρακολουθούνταν η δραστηριότητα των αιμοφόρων αγγείων ενώ οι άνθρωποι βρίσκονταν σε καταστάσεις θυμού έναντι καταστάσεων άγχους, λύπης ή ουδέτερων συναισθημάτων.

Διαπίστωσαν ότι ψυχική κατάσταση θυμού συνδέεται με  προσωρινή αδυναμία των αιμοφόρων αγγείων να διαστέλλονται (χαλαρώνουν) όπως θα έπρεπε. Αυτά τα φαινόμενα διήρκεσαν έως και 40 λεπτά μετά το τέλος του ξεσπάσματος θυμού.

"Υποπτευόμασταν από καιρό, βάσει μελετών παρατήρησης, ότι ο θυμός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιά. Αυτή η μελέτη σε υγιείς ενήλικες συμβάλλει στην κάλυψη ενός πραγματικού κενού γνώσης και δείχνει πώς μπορεί να συμβεί αυτό", δήλωσε η Laurie Friedman Donze. 

Η έρευνα ανοίγει επίσης τον δρόμο για την προώθηση των παρεμβάσεων διαχείρισης του θυμού ως τρόπου που θα βοηθήσει δυνητικά στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association και συμμετείχαν 280 υγιείς ενήλικες κάτοικοι της Νέας Υόρκης, κάτω των 74 ετών. 

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία στα χέρια τους και στη συνέχεια ζητήθηκε να συμμετάσχουν σε πολύ προσωπικές ομιλίες ή αναγνώσεις οκτώ λεπτών που προκάλεσαν διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις -- θυμό, θλίψη, άγχος ή καθόλου αυξημένο συναίσθημα.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η υγιής διαστολή των αιμοφόρων αγγείων αναστέλλεται όταν οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι. Αυτό δεν παρατηρήθηκε σε ανθρώπους σε καταστάσεις άγχους ή θλίψης, σημείωσε η ομάδα.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η εξασθενημένη διαστολή είναι συχνά πρόδρομος αθηροσκλήρωσης, που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Αυτές οι χρόνιες αλλοιώσεις που συνδέονται με τον θυμό, με την πάροδο του χρόνου μπορεί τελικά να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην αγγειακή υγεία και τελικά να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, δήλωσε ο Shimbo.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά