Η γιόγκα ξέρουμε πως μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε τα επίπεδα του στρες μας. Περιλαμβάνει ασκήσεις και βαθιές ανάσες, που μας επιτρέπουν να χαλαρώσουμε. Και το λιγότερο στρες μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην καλή υγεία της καρδιάς μας, καθώς και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου μας.

Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να συσχετίζουν την γιόγκα με οφέλη σχετικά με τα επίπεδα χοληστερόλης μας. Οι μελέτες που ασχολήθηκαν με το ζήτημα, όμως, κατάφεραν να βρουν μερικούς συνδετικούς κρίκους.

 Μια μικρής κλίμακας έρευνα στην Ινδία το 2013, στην οποία συμμετείχαν 100 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, έβαλε τους συμμετέχοντες να κάνουν γιόγκα για 3 μήνες, σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή τους. Συνολικά, φάνηκε μείωση στην χοληστερόλη και στα τριγλυκερίδια. Το 2014, μια έρευνα έδειξε πως η γιόγκα βοηθάει με τα επίπεδα χοληστερόλης σε σχέση με την καθόλου γυμναστική. Τέλος, το 2019, μια έρευνα μικρής κλίμακας είχε 24 γυναίκες να κάνουν γιόγκα 3 φορές την εβδομάδα για 26 εβδομάδες, και είδαν μείωση στην συνολική, και στα επίπεδα LDL χοληστερόλης.

 Αν σας ενδιαφέρει να ενσωματώσετε την γιόγκα στην καθημερινότητά σας, αυτές είναι μερικές εύκολες στάσεις για να δοκιμάσετε.

Καθιστοί και σκύψιμο μπροστά

Αυτή η στάση, εκτός του ότι βοηθά να χαλαρώσουμε από το στρες, βοηθάει και με την πέψη. Ξεκινήστε σε καθιστή στάση, με τα πόδια σας ίσια μπροστά από εσάς. Εισπνεύστε και τεντώστε την σπονδυλική σας στήλη. Εκπνέοντας, ξεκινήστε να σκύβετε αργά πάνω από τα πόδια σας. Προσπαθήστε η κίνηση να προέρχεται από τους γοφούς και όχι από την μέση σας. Φτάστε μέχρι εκεί που μπορείτε, μην πιέσετε παραπάνω από ό,τι αντέχετε. Κρατήστε την πόζα για 1-3 λεπτά, ανάλογα με το πόσο άνετα αισθάνεστε. Με τον καιρό, θα μπορείτε για περισσότερη ώρα.

Η στάση του παιδιού

Αυτή η στάση είναι ιδιαίτερα χαλαρωτική. Ξεκινήστε στα γόνατα, και καθίστε προς τα πίσω. Χωρίστε τα γόνατά σας στο πλάτος των γοφών σας και ξαπλώστε τον κορμό σας ανάμεσα στα πόδια σας. Κρατήστε τα χέρια σας στο πάτωμα, δίπλα από τον κοσμό, με τις παλάμες προς τα πάνω. Εναλλακτικά, απλώστε τα χέρια προς τα εμπρός, με τις παλάμες προς το πάτωμα. Παίρνετε αργές ανάσες. Κρατήστε την στάση για 30 δευτερόλεπτα με 3 λεπτά.

Καθιστή στροφή σπονδυλικής στήλης

Αυτή η στάση μπορεί να βοηθήσει με την διαδικασία της πέψης. Ξεκινήστε καθιστοί στο πάτωμα, με το αριστερό πόδι λυγισμένο στο πάτωμα και το πέλμα να ακουμπάει στον δεξί γοφό. Το δεξί πόδι πρέπει να είναι σταυρωμένο πάνω από το αριστερό, με το πέλμα στο πάτωμα. Τεντώστε την σπονδυλική σας στήλη και υψώστε το αριστερό χέρι προς το ταβάνι. Ξεκινήστε να στρέφετε τον κορμό σας προς τα δεξιά, ώστε ο αριστερός σας αγκώνας να βρίσκεται έξω από το δεξί σας γόνατο. Η εισπνοή θα σας βοηθήσει να τεντωθείτε περισσότερο, ενώ η εκπνοή θα σας βοηθήσει να στρίψετε περισσότερο. Κρατήστε την στάση για 30 δευτερόλεπτα με 1 λεπτό, και επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.

Τα πόδια στον τοίχο

Αυτή η στάση βοηθάει με την καλή κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά. Μπορεί, επίσης να μειώσει το στρες και την αρτηριακή πίεση. Μετακινηθείτε κοντά σε έναν τοίχο. Καθίστε στο πλάι, με τον ώμο σας να ακουμπάει στον τοίχο, για να μπείτε στην σωστή θέση. Ξαπλώστε ανάσκελα και σηκώστε τα πόδια σας στον τοίχο. Φτιάξτε την στάση σας, και μείνετε σε αυτή την ανάποδη στάση για 1-2 λεπτά, παίρνοντας ανάσες. Όταν είστε έτοιμοι να κατεβείτε, "περπατήστε" τα πόδια σας στον τοίχο, φέρνοντας τα γόνατά σας στο στήθος σας. Όπως είστε μαζεμένοι, μετακινηθείτε από την μια πλευρά στην άλλη για μερικές φορές, και έπειτα σηκωθείτε.

 Επιπλέον εναλλακτικές για την χοληστερόλη:

  • Φάτε περισσότερα ψάρια με ω-3 λιπαρά, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και ο τόνος.
  • Φάτε περισσότερο λιναρόσπορο, που περιέχει κι αυτός λιπαρά οξέα ω-3. Μην ξεχάσετε να τον αγοράσετε κοπανισμένο, ή να τον κοπανίσετε εσείς για να απελευθερωθούν τα θρεπτικά του συστατικά, αλλιώς δεν θα τα απορροφήσουμε ικανοποιητικά.
  • Κάντε περισσότερη γυμναστική, ειδικά αερόβια που θα αυξήσει τους παλμούς της καρδιάς σας και θα προασπίσει την υγεία της. Δοκιμάστε τρέξιμο, ποδηλασία ή κολύμβηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου