Τα προβιοτικά θα μπορούσαν να βοηθούν τους ανθρώπους να αποφύγουν τη χειρότερη επίπτωση της COVID-19, έδειξαν αποτελέσματα νέας κλινικής δοκιμής.

Ανεμβολίαστοι που έλαβαν προβιοτικό γαλακτοβάκιλλων είχαν μειωμένα συμπτώματα -ακόμα και καθυστερημένη λοίμωξη, αναφέρει η έρευνα στο Clinical Nutrition.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι τα προβιοτικά θα μπορούσαν να είναι απλός και οικονομικός τρόπος αντιμετώπισης ανθρώπων που εκτέθηκαν στην COVID-19.

Ο Dr. Paul Wischmeyer, του Duke Health's Department of Anesthesiology in Durham, δήλωσε ότι πριν την covid υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι τα προβιοτικά ήταν προστατευτικά έναντι των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Ο Wischmeyer προσέθεσε ότι η νέα έρευνα στηρίζει την ιδέα ότι τα συμβιωτικά μικρόβια μπορούν να γίνουν πολύτιμοι σύμμαχοι στη μάχη κατά της COVID-19 και πιθανόν άλλων μελλοντικών πανδημιών.

Οι ερευνητές άρχισαν την έρευνα τον Μάρτιο 2020 πριν γίνουν ευρέως διαθέσιμα τα εμβόλια στις ΗΠΑ.

Επιλέχτηκαν 182 μη εμβολιασμένοι ασθενείς που είχαν εκτεθεί σε κάποιον με COVID-19, αλλά δεν είχαν εμφανίσει συμπτώματα.

 Οι μισοί έλαβαν προβιοτικό, Lacticaseibacillus rhamnosus GG, ένα βακτήριο το οποίο βρίσκεται φυσιολογικά στο πεπτικό σύστημα. Οι υπόλοιποι έλαβαν placebo.

Συμμετέχοντες που έλαβαν το προβιοτικό ήταν κατά 60% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα COVID-19 έναντι όσων έλαβαν placebo - 26% έναντι 43%.

Ειχαν επίσης την τάση να αποφεύγουν τη λοίμωξη COVID-19 περισσότερο διάστημα, αλλά η διαφορά στο ποσοστό διάγνωσης - 9% έναντι 15%- δεν ήταν στατιστικά σημαντική λόγω του μικρού δείγματος της έρευνας.

Ο Wischmeyer σημείωσε ότι τα προβιοτικά είναι γνωστό πως ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν χημικές ουσίες που συνδέονται με τη φλεγμονή και αυξάνουν τον προστατευτικό φραγμό των πνευμόνων έναντι λοίμωξης.

Πηγές:
Clinical Nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είναι το συνολικό ετήσιο κόστος για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία στην Ελλάδα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου