Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό και θα πρέπει να κάνουμε τις προσαρμογές που χρειάζεται την εποχή που χρειάζεται», τόνισε στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται και έχει προκαλέσει «ασφυξία» στα νοσοκομεία.

«Ο ιός ζει ανάμεσά μας και όταν υπάρχει έξαρση θα πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα», είπε και πρόσθεσε ως πρώτο μέτρο την πρόληψη και τον άμεσο εμβολιασμό, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες που υπολογίζονται σύμφωνα με τον ίδιο σε 2 εκατομμύρια άτομα.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, ο αριθμός των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί ανέρχεται σε 130.000- κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό κάτω από 10%. 

Αντίθετα, όπως είπε, πολλοί περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της γρίπης. «Το φθινόπωρο πέθαναν από τη γρίπη 5 άτομα, ενώ από κορωνοϊό κάθε βδομάδα χάνουν τη ζωή τους 60 άτομα», υπογράμμισε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι τα άτομα που πέθαναν από κορωνοϊό ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες. 

Για τις μάσκες, σημείωσε ότι τουλάχιστον οι ευπαθείς πρέπει να φορούν, ενώ στην περίπτωση που βγουν θετικοί στον ιό, να κάνουν χρήση των αντιικών φαρμάκων ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι επιπλοκές. 

Πηγές:
ΣΚΑΙ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]