Για αποτυχία του θεσμού των απογευματινών χειρουργείων, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Ο Μιχάλης Γιαννάκος τονίζει πως σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 80 επεμβάσεις, ενώ στη λίστα αναμονής είναι εγγεγραμμένοι 20.000: "Υπό τις παρούσες συνθήκες, ούτε σε 10 χρόνια δεν πρόκειται να χειρουργηθούν", σημειώνει.

Την ίδια ώρα, το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) - από κοινού με 30 Ενώσεις - κατέθεσε την Τρίτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης των απογευματινών χειρουργείων.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για "αθλιότητα" των επί πληρωμή χειρουργείων και εκφράζουν την αντίθεσή τους "στον τιμοκατάλογο της ντροπής, στην "απογείωση της εμπορευματικής λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια των δημόσιων νοσοκομείων, τη μετατροπή τους σε οίκους εμπορίου που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο την ώρα της αρρώστιας και μετατρέπουν την σχέση γιατρού - ασθενούς σε απλή εμπορική συναλλαγή".

Κουρασμένοι

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, επισκέφθηκε το "Παπαγεωργίου" Θεσσαλονίκης, όπου διενεργήθηκε το πρώτο απογευματινό χειρουργείο, στις 12 Μαρτίου. 

Όπως καταγγέλλει, έναν μήνα αργότερα, οδηγούνται σε παταγώδη αποτυχία, παρά την σπουδή των διοικήσεων για τη λειτουργία τους και παρά το ότι οι εργαζόμενοι - αν και διαφωνούν - δεν ύψωσαν τείχη άρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, το προσωπικό δεν αντέχει να στηρίξει τον θεσμό λόγω εργασιακής εξουθένωσης και οι ασθενείς δεν ανέχονται να τους κοροϊδεύουν: "Πληρώνουν φόρους και εισφορές μία ζωή, περιμένουν 6 χρόνια να χειρουργηθούν και αντί να τους ζητήσουμε συγγνώμη ως σύστημα, τους λέμε πληρώστε να χειρουργηθείτε", σημειώνει.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως το λιγοστό προσωπικό είναι κουρασμένο από τα συνεχή εξαντλητικά ωράρια, τις συνεχείς μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, για να καλύπτει κενά. Δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον συμμετοχής στα απογευματινά χειρουργεία, παρότι που έχει οικονομικές ανάγκες, λόγω πενιχρών μισθών".

Πού έγιναν

Όπως τονίζει, τα 80 απογευματινά χειρουργεία έχουν γίνει στα εξής νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης: 53 στο "Παπαγεωργίου", κανένα στο "Παπανικολάου", 2 στο "Ιπποκράτειο", 1 στο "Γ. Γεννηματάς", 19 στο "Άγιος Παύλος", 5 στο ΑΧΕΠΑ, κανένα στο "Άγιος Δημήτριος" και στο "Θεαγένειο".

Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Αττική, όπου έχουν διενεργηθεί 30 επεμβάσεις επί πληρωμή στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" και 9 στο "Αττικόν", ενώ στα δύο αυτά νοσοκομεία υπάρχει λίστα αναμονής 5.000 ασθενών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, το 50% των ασθενών που χειρουργούνται στα απογευματινά χειρουργεία είναι εκτός λίστας αναμονής.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λειτουργούν 43 χειρουργικές αίθουσες στις 70 που είναι ανεπτυγμένες.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]