Μήπως έχετε παρατηρήσει κάποιο από τα παρακάτω στην καθημερινότητά σας;

*Ολοκληρώνετε ένα πλήρες γεύμα σε λιγότερο από 20 με 30 λεπτά.

*Δεν μασάτε καλά την τροφή σας.

*Δεν σταματάτε ανάμεσα στις μπουκιές.

*Νιώθειτε συχνά φουσκωμένοι, όχι απλώς χορτασμένοι.  

Αν η απάντηση είναι θετική, μάλλον τρώτε πολύ γρήγορα. Και αυτό θα μπορούσε να φέρει μια σειρά από προβλήματα.

Μερικοί από τους λόγους που οι άνθρωποι έχουμε αρχίσει να τρώμε όλο και πιο γρήγορα πιστεύεται ότι είναι οι εξής:

  • Πολυάσχολος τρόπος ζωής: Αν το πρόγραμμά σας είναι συνεχώς γεμάτο, μπορεί να είστε βιαστικοί κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ώστε να επιστρέψετε στην δουλειά σας.
  • Συναισθηματικοί παράγοντες: Το στρες ή η συναισθηματική δυσφορία μπορεί να επηρεάσουν τις συνήθειες της διατροφής. Το γρήγορο φαγητό μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση ή απόσπαση της προσοχής από τα αρνητικά συναισθήματα.
  • Κακές διατροφικές συνήθειες: Το να ακολουθείτε περιοριστικές δίαιτες μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα στέρησης γύρω από το φαγητό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη κατανάλωση αν προσπαθείτε να φάτε όσο το δυνατόν περισσότερο εντός περιορισμένου χρονικού πλαισίου.

Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία;

Εκτός του ότι απολαμβάνετε λιγότερο το φαγητό σας – και κάνετε την σχέση σας μαζί του αναίτια περίπλοκη – αυτά είναι μερικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από το να τρώτε πολύ γρήγορα:

Κακή χώνευση

Το σχολαστικό μάσημα της τροφής δεν είναι ασήμαντο κομμάτι της διαδικασίας της χώνευσης. Πόσο μάλλον. Όταν τρώτε γρήγορα, τείνετε να παίρνετε μεγαλύτερες μπουκιές και να μασάτε λιγότερο, πράγμα που σημαίνει ότι το φαγητό εισέρχεται στο στομάχι σας σε μεγαλύτερα κομμάτια. Αυτό μπορεί να καταπονήσει το πεπτικό σας σύστημα και να δυσκολέψει το σώμα σας να διασπάσει σωστά την τροφή.

Δυσπεψία και καούρα

Το να τρώτε πολύ γρήγορα μπορεί επίσης να συμβάλει στη δυσπεψία και την καούρα. Το να τρώτε γρήγορα μπορεί να προκαλέσει κατάποση περισσότερου αέρα, οδηγώντας σε φούσκωμα, αέρια και δυσφορία. Επιπλέον, το στομάχι σας μπορεί να παράγει περισσότερα οξέα ως απόκριση στην περισσότερη τροφή, κάτι που μπορεί να προκαλέσει καούρα.

Κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Όταν τρώτε γρήγορα, το σώμα σας μπορεί να μην έχει αρκετό χρόνο για να διασπάσει τα τρόφιμα και να απορροφήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά τους. Αυτό μπορεί να περιορίσει τη βιοδιαθεσιμότητα των απαραίτητων βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών, με μακροπρόθεσμο κίνδυνο να οδηγήσει σε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών.

Ανεπιθύμητη αύξηση βάρους

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το γρήγορο φαγητό είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην ανεπιθύμητη αύξηση βάρους. Ερευνητές από ένα πανεπιστήμιο στην Ιαπωνία εξέτασαν δεδομένα από περισσότερα από 50.000 άτομα με διαβήτη τύπου 2, που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες βάσει του πόσο γρήγορα έτρωγαν. Οι άνθρωποι που έτρωγαν πιο αργά είχαν τον μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, και ο υψηλότερος κίνδυνος ήταν στην ομάδα που έτρωγε γρήγορα.

Αν θέλετε να μειώσετε την ταχύτητα φαγητού σας, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές:

Δώστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για φαγητό

Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι αφιερώνετε αρκετό χρόνο για κάθε γεύμα.Τα βιαστικά, αγχωμένα γεύματα πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Απολαύστε την τροφή σας, δώστε προσοχή στην γεύση και προσπαθήστε να σκεφτείτε άλλα πράγματα αντί για τις δουλειές που σας αγχώνουν.

Επιβραδύνετε το μάσημα σας

Στη συνέχεια, ενώ τρώτε το γεύμα σας, φροντίστε να δώσετε αρκετό χρόνο για να μασήσετε κάθε μπουκιά πριν καταπιείτε. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να νιώθετε μεγάλα κομμάτια φαγητού να πέφτουν στο λαιμό σας. Οι ειδικοί προτείνουν να μασάτε κάθε μπουκιά 15 με 20 φορές. Για να το καταφέρετε αυτό, δοκιμάστε να αφήνετε το πιρούνι σας κάτω ανάμεσα στις μπουκιές.

Πιείτε νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος

Είναι επίσης καλό να διατηρείτε τον εαυτό σας ενυδατωμένο ενώ τρώτε. Πίνετε γουλιές νερό κάθε λίγες μπουκιές – όχι μόνο θα φέρει μικρές παύσεις από το φαγητό, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο χορτάτοι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε τροχιά υλοποίησης το έργο για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μακρύ Γιαλού
171η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στα Ψαρά
Η υπνική άπνοια συνδέεται με εμφάνιση επιληψίας μετά την ηλικία των 60 ετών [μελέτη]