Δείκτης για πρώιμη διάγνωση πολλαπλής σκλήρυνσης θα μπορούσε να βοηθά γιατρούς να διαπιστώσουν ποιος τελικά θα εμφανίσει τη νευροεκφυλιστική νόσο, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές αναφέρουν στο Nature Medicine ότι σε 1 στα 10 περιστατικά πολλαπλής σκλήρυνσης, το σώμα αρχίζει να παράγει ξεχωριστή ομάδα αντισωμάτων στο αίμα, χρόνια πριν αρχίσει η εμφάνιση συμπτωμάτων.

Αυτό το μοτίβο αντισωμάτων ήταν 100% προγνωστικό της διάγνωσης της νόσου. Κάθε ασθενής που έφερε αυτή την ομάδα αντισωμάτων, στη συνέχεια εμφάνισε τη νόσο.

Οι ερευνητές ελπίζουν αυτά τα αντισώματα μελλοντικά να αποτελέσουν τη βάση για απλή εξέταση αίματος για τη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Ο Dr. Michael Wilson, του University of California, δήλωσε ότι ένα διαγνωστικό αποτέλεσμα σαν αυτό καθιστά τέτοια πρόωρη παρέμβαση πιο πιθανή δίνοντας ελπίδα στους ασθενείς για καλύτερη ζωή.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος 250 ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση, τα οποία συλλέχτηκαν πριν και μετά τη διάγνωση και τα συνέκριναν με δείγματα υγιών ανθρώπων.

Πίστευαν ότι θα δουν αύξηση των αντισωμάτων καθώς οι ασθενείς εμφάνιζαν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.

Αντ’ αυτού, ανακάλυψαν ότι το 10% των ασθενών  είχαν υψηλά επίπεδα αυτοαντισωμάτων χρόνια πριν τη διάγνωση.

Τα αντισώματα που εντόπισαν οι ερευνητές έχουν χημικό μοτίβο που μοιάζει με αυτό κοινών ιών. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο ιός Epstein-Barr, ο οποίος έχει φανεί από έρευνες ότι πιθανόν συμβάλλει στην αιτία εμφάνισης της νόσου.

Το 10% των ασθενών είχε σημάδια ανοσολογικού πολέμου στον εγκέφαλο, χρόνια πριν τη διάγνωση.

Για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος ασθενών άλλης έρευνας που αφορούσε νευρολογικά συμπτώματα. Και πάλι, το 10% των ασθενών που διαγνώστηκαν με τη νόσο είχαν το ίδιο μοτίβο αντισωμάτων.

 

Πηγές:
Nature Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη