Ορισμένοι από τους πιο γνωστούς πίνακες στη Βρετανία έχουν αλλάξει στο παρόν άρθρο, για να φανεί πώς μοιάζουν σε κάποιον που πάσχει από γλαύκωμα. Εργα των Botticelli και Gainsborough, μεταξύ άλλων, άλλαξαν για να φανεί πώς θα τα έβλεπαν άνθρωποι με τη συγκεκριμένη οφθαλμική νόσο.

Τα παρακάτω έργα τέχνης βρίσκονται στην Εθνική πινακοθήκη του Λονδίνου. Όμως, ερευνητές τα δείχνουν με θολά σημεία και παραλειπόμενες λεπτομέρειες αναπαριστώντας πώς θα φαίνονταν σε ανθρώπους με γλαύκωμα.

Michelangelo Merisi da Caravaggio, The Supper at Emmaus-(Credit: SWNS)

Το γλαύκωμα είναι η κύρια αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης παγκοσμίως και επηρεάζει 80 εκατομμύρια στον ανθρώπους στον πλανήτη και 3 εκατομμύρια στις ΗΠΑ.

Η απώλεια των λεπτομερειών σε αυτά τα διάσημα έργα υπογραμμίζει την επίπτωση που μπορεί να έχει η πάθηση, όχι μόνο στο να βλέπει κάποιος έργα τέχνης αλλά και στην καθημερινότητα.

Georges Seurat, Bathers at Asnieres, 1884-(Credit: SWNS)

Το γλαύκωμα είναι συνήθης οφθαλμική νόσος όπου το οπτικό νεύρο μεταξύ του ματιού και του εγκεφάλου βλάπτεται και συνήθως διαγιγνώσκεσαι με την οφθαλμολογική εξέταση ρουτίνας.

Η πάθηση συχνά αναφέρεται ως σιωπηλός κλέφτης όρασης, μπορεί να παρουσιαστεί χωρίς συμπτώματα  και οι μισοί από τους πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι την έχουν.

Τα παραπάνω αποτελούν υπενθύμιση για τη σημασία των τακτικών οφθαλμολογικών εξετάσεων, ώστε κάποιος να συνεχίσει να απολαμβάνει έργα τέχνης αλλά και να εντοπίζει πρώιμα σημάδια παθήσεων όπως το γλαύκωμα, δήλωσε η Tracy Jones του National Gallery.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια