Τα συμπτώματα του συνδρόμου post - long CoViD (PCS), όπως η δύσπνοια και η αποδυνάμωση των αναπνευστικών μυών, εμφανίζονται συχνότερα και σοβαρότερα στις γυναίκες απ' ό,τι στους άνδρες.

Είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για αυτό σε γυναίκες με ήπια συμπτώματα CoViD. Μια μελέτη του ιατρικού πανεπιστημίου της Βιέννης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Biology of Sex Differences" έδειξε τώρα ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να περιορίζονται στην καθημερινή τους ζωή σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άνδρες, ακόμη και μετά την πνευμονική αποκατάσταση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 263 πάσχοντες από PCS, το 54,4% των οποίων ήταν γυναίκες, εξήγησε σε σημερινή ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε πρόγραμμα πνευμονικής αποκατάστασης διάρκειας έξι εβδομάδων στα εξωτερικά ιατρεία του ιατρικού Πανεπιστημίου το χρονικό διάστημα μεταξύ Μαρτίου 2020 και Ιουλίου 2022.

Μια σειρά από παραμέτρους του PCS μετρήθηκαν τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος του προγράμματος αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονικής λειτουργίας, της δύσπνοιας, της εξάλεπτης απόστασης βάδισης και της λειτουργικής κατάστασης των ασθενών.

Το πρόγραμμα πνευμονικής αποκατάστασης έξι εβδομάδων στα εξωτερικά ιατρεία βελτίωσε την εξάλεπτη βάδιση, την πνευμονική λειτουργία και τους περιορισμούς στην καθημερινή ζωή που σχετίζονται με την CoViD και στα δύο φύλα.

"Ωστόσο, με ποσοστό 19,4%, οι γυναίκες είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να επιτύχουν πλήρη μείωση των λειτουργικών περιορισμών από ό,τι οι άνδρες με ποσοστό 38,5% και κατά συνέπεια παρέμειναν πιο σοβαρά επηρεασμένες στην καθημερινή τους ζωή ακόμη και μετά την αποκατάσταση", ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας Alexander Kautzky από τον Τομέα Κοινωνικής Ψυχιατρικής του Τμήματος Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας του ιατρικού Πανεπιστημίου.

Έως και το ένα τρίτο των λοιμώξεων με SARS-CoV-2 οδηγούν σε συμπτώματα post CoViD, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της πορείας της νόσου. Ενώ οι άνδρες υποφέρουν περισσότερο από την οξεία λοίμωξη, οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από PCS.

Tο ορμονικό καθώς και το ψυχοκοινωνικό υπόβαθρο συζητούνται ως παράγοντες που προκαλούν τη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων. "Ανεξάρτητα από τις αιτίες, συνιστούμε την εντατικοποίηση της θεραπείας των συμπτωμάτων στις γυναίκες με PCS", τόνισε η ειδικός στην ιατρική φύλου και συν-συγγραφέας της μελέτης Alexandra Kautzky-Willer από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου της  Βιέννης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε