Ο υγιεινός τρόπος ζωής θα μπορούσε να εξουδετερώνει την επίδραση γονιδίων που μειώνουν τη μακροζωία, κατά περισσότερο από 60%, έδειξε νέα ανάλυση.

Η  Dr. Xifeng Wu, του Second Affiliated Hospital of Zhejiang University School of Medicine στην Κίνα, δήλωσε ότι η έρευνα εξέτασε τη συνδυαστική επίδραση του τρόπου ζωής και γενετικών παραγόντων στη διάρκεια ζωής.

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής συνδεόταν με 78% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, άσχετα από γενετικούς λόγους.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής θα μπορούσε πιθανόν να μετριάζει τον γενετικό κίνδυνο για πρόωρο θάνατο κατά περίπου 62%.

Η συμμόρφωση με υγιεινό τρόπο ζωής θα μπορούσε να αμβλύνει σημαντικά τη μείωση του προσδόκιμου ζωής σε ανθρώπους με γενετική ευαισθησία σε πιο βραχύ βίο.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορούσε συμμετέχοντες με γενετική προδιάθεση σε βραχύτερο βιο και ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Είχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με αυτούς με γενετική προδιάθεση σε μακροζωία και καλό τρόπο ζωής.

Όμως, οι ερευνητές  δήλωσαν ότι άνθρωποι με υψηλή γενετική προδιάθεση για πιο σύντομη διάρκεια ζωής, παρόλα αυτά αντιμετωπίζουν 21% αυξημένο κίνδυνο θανάτου έναντι αυτών με χαμηλό γενετικό κίνδυνο, άσχετα από τις επιλογές του τρόπου ζωής.

Η έρευνα εντόπισε βέλτιστο συνδυασμό 4 παραγόντων του τρόπου ζωής για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής. Πρόκειται για την αποχή από το κάπνισμα, την τακτική άσκηση, τον επαρκή ύπνο και την υγιεινή διατροφή.

Με υγιεινό τρόπο ζωής, άνθρωποι με υψηλό γενετικό κίνδυνο βραχύτερου προσδόκιμου ζωής θα μπορούσαν να το επεκτείνουν  κατά σχεδόν 5,5 χρόνια στην ηλικία των 40 ετών, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι με βάση τα ευρήματα είναι καλύτερο να εστιάζει κάποιος στο χτίσιμο και τη συμμόρφωση σε υγιεινές συνήθειες, άσχετα από τα γονίδια που έχει.

Οι ερευνητές επισκόπησαν στοιχεία 353.742 ενηλίκων από τη UK Biobank μεταξύ  2006 και 2010, των οποίων η υγεία παρακολουθήθηκε έως το 2021.

Κατά τη διάρκεια σχεδόν 13 ετών πέθαναν 24.239 συμμετέχοντες.

Πρόκειται για έρευνα παρατήρησης και δεν καταλήγει σε αιτιατά συμπεράσματα ενώ επίσης υπάρχουν περιορισμοί στα ευρήματα.

Tα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο BMJ Evidence Based Medicine.

 

Πηγές:
BMJ Evidence Based Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna
Πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για την ένταξη 700 γιατρών στα ΚΕΠΑ