Οι φορολογικές παροχές είναι απαραίτητες για να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς που βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης να συνεχίσουν να εργάζονται ενόψει της έλλειψης γιατρών. Αυτό πρότεινε χθες, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου, Κλάους Ράινχαρντ, στην εναρκτήρια ομιλία του στην 128η Γερμανική Ιατρική Συνέλευση.

"Εάν η κοινωνία θέλει να συνεχίσει να αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό και την εμπειρία αυτών των γιατρών, πρέπει να  γίνουν πολύ γρήγορα έξυπνες φορολογικές ρυθμίσεις και να δοθούν κίνητρα", δήλωσε.

"Οι γιατροί σε ηλικία συνταξιοδότησης είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην περίθαλψη ασθενών, τουλάχιστον με μερική απασχόληση, εφόσον οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Ο Ράινχαρντ είχε ήδη δηλώσει το Σαββατοκύριακο ότι η έλλειψη γιατρών δεν αποτελεί πλέον απλή πρόβλεψη, αλλά είναι εδώ και καιρό πραγματικότητα σε πολλές περιοχές της Γερμανίας.

Περίπου 4.800 θέσεις γενικών γιατρών είναι ακάλυπτες και η κατάσταση είναι παρόμοια όσον αφορά τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία. Επιπλέον, σχεδόν ένας στους τέσσερις εργαζόμενους γιατρούς είναι πλέον ηλικίας 60 ετών και άνω.

"Είμαστε επομένως αντιμέτωποι με ένα μαζικό κύμα συνταξιοδοτήσεων που θα επιδεινώσει περαιτέρω το πρόβλημα", προειδοποίησε ο επικεφαλής του ιατρικού συλλόγου.

Ο Ράινχαρντ επισήμανε επίσης ότι η συνέχιση της απασχόλησης των συνταξιούχων γιατρών δεν θα ωφελήσει μόνο τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και άλλους τομείς της οικονομίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση