Κατά τη διάρκεια του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν σχεδόν 60.000 κρούσματα κοκκύτη, μια αύξηση πάνω από 10 φορές σε σύγκριση με το 2022 και το 2021.

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Οι υπεύθυνοι του ECDC σημειώνουν πως ο κοκκύτης είναι μία ενδημική ασθένεια στην Ευρώπη και προκαλεί παγκοσμίως μεγαλύτερες επιδημίες κάθε τρία έως πέντε χρόνια, ακόμη και σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Όπως αναφέρουν, παραμένει μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία. Βρέφη κάτω των έξι μηνών, μη ανοσοποιημένα ή μερικώς ανοσοποιημένα, αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών εκβάσεων της νόσου, με την πλειονότητα των νοσηλειών και των θανάτων που σχετίζονται με τον κοκκύτη να σημειώνονται σε αυτήν την ευάλωτη ηλικιακή ομάδα.

Η Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων δήλωσε:

"Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε όλη την Ευρώπη δείχνει την ανάγκη επαγρύπνησης. Είναι μια σοβαρή ασθένεια, ιδιαίτερα στα βρέφη. Έχουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια που μπορούν να το αποτρέψουν. Ο εμβολιασμός είναι το βασικό μας εργαλείο για να σώσουμε ζωές και να σταματήσουμε την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου".

Η Andrea Ammon, διευθύντρια του ECDC είπε:

"Καθώς αντιμετωπίζουμε αυτή την επιδημία κοκκύτη, είναι σημαντικό να θυμόμαστε τις ζωές που διακυβεύονται, ειδικά των παιδιών μας. Τα εμβόλια κατά του κοκκύτη έχουν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά και κάθε ενέργεια που κάνουμε σήμερα διαμορφώνει την υγεία του αύριο. Έχουμε ευθύνη, ως γονείς ή ως επαγγελματίες δημόσιας υγείας, να προστατεύσουμε την πιο ευάλωτη ομάδα από τις θανατηφόρες επιπτώσεις αυτής της ασθένειας".

Οι αρχές δημόσιας υγείας ενθαρρύνονται να ενισχύσουν τα προγράμματα εμβολιασμού και να επιτύχουν και να διατηρήσουν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης και πλήρους ολοκλήρωσης των σειρών πρωτογενούς εμβολιασμού και των επακόλουθων αναμνηστικών δόσεων, σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις.

Επιπλέον, ο εμβολιασμός κατά του κοκκύτη κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στην πρόληψη ασθενειών και θανάτου μεταξύ νεογνών που είναι ακόμη πολύ μικρά για να εμβολιαστούν. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ συνιστούν τώρα μητρικό εμβολιασμό, εκτός από το πρόγραμμα συνήθους παιδικού εμβολιασμού.

Τα αυξημένα επίπεδα του κοκκύτη μπορεί να συνδεθούν με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των κορυφώσεων της επιδημίας, των ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί ή που δεν έχουν λάβει επικαιροποιημένα εμβόλια, της φθίνουσας ανοσίας και της μειωμένης φυσικής ενίσχυσης στο συνολικό πληθυσμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ενώ τα βρέφη διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών εκβάσεων και θανάτου, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με υποκείμενες παθήσεις αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου και νοσηλείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση