Φέρτε στο μυαλό σας την εξής εικόνα: Κάθεστε στον καναπέ, με ένα ποτήρι χυμό δίπλα σας, βλέπετε τηλεόραση και… γυμνάζετε τους κοιλιακούς σας. Ακόμα και αν δεν μπορείτε να τοποθετήσετε τον εαυτό σας σε αυτή τη σκηνή, την έχετε σίγουρα δει αμέτρητες φορές στις διαφημίσεις για όργανα παθητικής γυμναστικής. Η ιδέα είναι πως μπορείτε να γυμναστείτε χωρίς να κάνετε πρακτικά τίποτα, αρκεί να αγοράσετε το σωστό εξάρτημα - συν τα έξοδα αποστολής.
Έχουν όμως αποτέλεσμα αυτές οι μέθοδοι; Για να δούμε αναλυτικά τις πιο δημοφιλείς.
Γυμναστική με δόνηση σε ολόκληρο το σώμα
Ίσως από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους των τελευταίων χρόνων, το λεγόμενο “Power Plate”, δουλεύει με έντονες δονήσεις. Το άτομο στέκεται στην ειδική πλατφόρμα με τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα, και δέχεται δονήσεις οι οποίες προκαλούν στο σώμα την αίσθηση πτώσης, ενεργοποιώντας το αντανακλαστικό του στρες – πολύ γρήγορες συστολές των μυών, δηλαδή.
Το Power Plate υπόσχεται καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, μυϊκή δύναμη και ευλυγισία. Επιπλέον, οι κατασκευαστές δηλώνουν πως βοηθά να έχουμε καλύτερη στάση του σώματος, και γρηγορότερη ανάκτηση των δυνάμεών μας μετά την άσκηση. Η λίστα με τα οφέλη που δηλώνει πως έχει αυτή η γυμναστική συνεχίζει με καλύτερο μεταβολισμό, ισχυρότερα οστά, μείωση της κορτιζόλης (της ορμόνης του άγχους), ελάττωση της κυτταρίτιδας και αυξημένη παραγωγή κολλαγόνου, για πιο λείο δέρμα. Το καλύτερο, όμως, είναι πως η γυμναστική με δόνηση υπόσχεται μυϊκή τόνωση σε άτομα που δεν θα μπορούσαν υπό άλλες συνθήκες να γυμναστούν, όπως ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσο Πάρκινσον και ορισμένες μορφές αρθρίτιδας.
Τι λένε οι ειδικοί: Φαίνεται πως αυτή η μορφή παθητικής γυμναστικής έχει ορισμένα οφέλη, σίγουρα όμως όχι όλα αυτά που υπόσχονται οι κατασκευαστές. Έχουν παρατηρηθεί εκπληκτικά αποτελέσματα στην οστική πυκνότητα - ίσως και καλύτερα από ό,τι θα βλέπαμε με συμβατική γυμναστική - όπως και στην κυκλοφορία του αίματος. Ο ισχυρισμός, επίσης, πως αποτελεί καλή λύση για ασθενείς που δεν θα μπορούσαν να γυμναστούν διαφορετικά φαίνεται να είναι αληθινός, μέσα από ορισμένες μελέτες σε ηλικιωμένους. Πέρα από αυτά όμως, δεν υπάρχει κάποια απόδειξη που να στηρίζει τις υπόλοιπες υποσχέσεις.
Το Power Plate προωθήθηκε σίγουρα με πανέξυπνο τρόπο στην αγορά, και όλο και περισσότεροι το επιλέγουν, αλλά είναι αναγκαία περισσότερη έρευνα. Με πιο απλά λόγια; Η γυμναστική με δόνηση δεν είναι κακή, έχει συγκεκριμένα οφέλη, αλλά δύσκολα θα αντικαταστήσει τη συμβατική γυμναστική στα αποτελέσματά της.
Σφιχτοί κοιλιακοί χωρίς… ασκήσεις
Όλοι μας έχουμε δει στις οθόνες μας διαφημίσεις στις οποίες γραμμωμένα μοντέλα επιδεικνύουν τους σφιχτούς κοιλιακούς τους, τους οποίους δηλώνουν πως απέκτησαν γυμνάζοντας τους μύες της περιοχής με κάποια ζώνη. Η ζώνη αυτή προκαλεί μικρά ηλεκτροσόκ, που με την σειρά τους προκαλούν συσπάσεις στους κοιλιακούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Το αποτέλεσμα; Οι κοιλιακοί μας θα γίνουν “φέτες” σε έναν μήνα, χρησιμοποιώντας το μηχάνημα για 30 λεπτά την ημέρα, ενώ εμείς καθόμαστε.
Οι ειδικοί δεν συμφωνούν και τόσο με αυτές τις δηλώσεις. Η φιλοσοφία αυτών των μηχανημάτων βασίζεται στη φυσιοθεραπεία, όπου οι συσπάσεις βοηθούν τους τραυματισμένους μύες να επανέλθουν. Αυτό, όμως, που βοηθά έναν τραυματισμένο μυ, δεν πρόκειται να κάνει πολλά σε έναν υγιή. Επιπλέον, ο μόνος τρόπος για να εμφανιστούν οι κοιλιακοί μας, είναι να κάψουμε το περιττό λίπος στην κοιλιά - κάτι που δεν μας βοηθά να κάνουμε η παθητική γυμναστική. Ο σκοπός των συσπάσεων είναι η καλύτερη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στους μύες, και δεν προκαλείται κάποια βελτίωση στην δύναμη ή την αντοχή.
Τέλος, αν όντως μπορούσαμε να σφίξουμε τους μύες μας μέσω συσπάσεων, η ένταση που θα απαιτούνταν θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα κινδυνεύαμε να τραυματιστούμε.
Φαίνεται πως τα καλά αποτελέσματα δεν θα σταματήσουν ποτέ να χρειάζονται κόπο.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Προς νέα αύξηση κρουσμάτων ιλαράς τους επόμενους μήνες
Ο Τραμπ επέλεξε τον αντιεμβολιαστή Ρόμπερτ Κένεντι για υπουργό Υγείας
Το στρες στις εγκύους συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο επιληψίας στα παιδιά τους [μελέτη]