Όταν μιλάμε για αδυνάτισμα, ξέρουμε πως έχουμε δύσκολο αγώνα μπροστά μας. Οφείλουμε να προσέχουμε την διατροφή μας, να ελαττώσουμε τα περιττά λιπαρά, την ζάχαρη και το αλάτι, αλλά και να ασκούμαστε τακτικά. Βέβαια, ακόμα και με αυτές τις γνώσεις, δεν θα μας πείραζε καθόλου να μαθαίναμε ότι υπάρχουν και άλλοι – ίσως πιο αντισυμβατικοί – τρόποι να χάσουμε βάρος.
Οι παρακάτω μέθοδοι μπορούν να χωρέσουν στην καθημερινή μας ζωή και, σε συνδυασμό με την υγιεινή και προσεγμένη διατροφή, αλλά και την γυμναστική, μπορούν να μας βοηθήσουν να διώξουμε από πάνω μας το περιττό βάρος. Για να τις δούμε.
Πίνουμε νερό πριν από κάθε γεύμα
Μια μικρή λεπτομέρεια που πολλές φορές παραλείπεται στα περισσότερα πλάνα αδυνατίσματος. Σε μια έρευνα που διεξήχθη, οι συμμετέχοντες – παχύσαρκοι ενήλικες – χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα ζητήθηκε να πίνει περίπου μισό λίτρο νερό 30 λεπτά πριν από κάθε γεύμα, ενώ η δεύτερη ομάδα προσπαθούσε να φανταστεί πως έχει γεμάτο στομάχι πριν το φαγητό. Στο τέλος, η ομάδα που έπινε νερό έχασε κατά μέσο όρο 4,5 κιλά. Η άλλη ομάδα έχασε κάτι λιγότερο από ένα κιλό. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως το να πίνουμε μερικά ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα, μας κάνει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, όπως και ότι το μισό λίτρο νερό μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό μας κατά 30% μέσα σε μόλις δέκα λεπτά.
Τρώμε σούπες
Το να βάζουμε ακόμα ένα πιάτο στο τραπέζι μας ακούγεται σαν κάτι που δεν θα θέλαμε να κάνουμε όταν προσπαθούμε να μειώσουμε τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνουμε. Κι όμως, το να τρώμε μία ελαφριά σούπα πριν από το κυρίως πιάτο, μπορεί να βοηθήσει. Οι σούπες, παρά την χαμηλή τους περιεκτικότητα σε θερμίδες, είναι χορταστικά φαγητά, κι έτσι μπορούμε να μειώσουμε το μέγεθος της μερίδας του επόμενου φαγητού μας. Και, για τους πιο ζεστούς μήνες, μπορούμε να απολαύσουμε μια εξίσου νόστιμη κρύα σούπα, όπως γκασπάτσο.
Θυμόμαστε το προηγούμενο γεύμα μας
Αδυνάτισμα με την δύναμη της… σκέψης; Γίνεται! Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Birmingham, οι εθελοντές που συμμετείχαν ζητήθηκαν να θυμηθούν το προηγούμενο γεύμα που έφαγαν όταν ένιωθαν πεινασμένοι. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι μπορούσαν να επαναφέρουν στην μνήμη τους ό,τι έφαγαν λίγες ώρες πριν, καταβρόχθιζαν πολύ λιγότερα σνακ κατά την διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, οι ειδικοί προτείνουν πως για να μπορούμε να φέρουμε στο μυαλό μας το προηγούμενο γεύμα μας, είναι σημαντικό να τρώμε χωρίς να μας αποσπάται η προσοχή, και να αισθανόμαστε το φαγητό από κάθε πλευρά: την γεύση, το άρωμα, ακόμα και το μάσημα. Στο τέλος, αυτό σημαίνει πως θα το απολαύσουμε ακόμα περισσότερο.
Δίνουμε οπτικά σημάδια στον εαυτό μας
Υπάρχει ένας τρόπος να κάνουμε τον εγκέφαλό μας να πιστεύει πως δεν χρειάζεται να φάει άλλο, και ίσως γίνει η νέα αγαπημένη μέθοδος των… τεμπέληδων. Πολύ απλά, αφήνουμε πίσω μας “αποδεικτικά στοιχεία”, τα οποία μας δείχνουν πόσο έχουμε ήδη φάει. Για παράδειγμα, τα κουκούτσια από τις ελιές και τα κόκαλα από το κρέας, μπορούν να δώσουν σήμα στο μυαλό μας πως τελειώσαμε με το φαγητό.
Οργανώνουμε τα γεύματα με το… χρώμα
Σε μια άλλη μελέτη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η διαφορά στο χρώμα του φαγητού και στο χρώμα του πιάτου μπορεί να μας κάνει να φάμε λιγότερο. Σε ένα εστιατόριο, οι πελάτες έπρεπε να σερβίρουν στον εαυτό τους μακαρόνια με είτε κόκκινη, είτε λευκή σάλτσα. Τους δόθηκαν στην τύχη κόκκινα ή λευκά πιάτα. Παρατηρήθηκε ότι οι πελάτες που είχαν χρώμα πιάτου αντίθετο από του φαγητού τους, σερβίρονταν κατά μέσα όρο 22% μικρότερη μερίδα. Οι ειδικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν ακόμα σε τι ακριβώς οφείλεται αυτό, φαίνεται όμως να είναι αποτελεσματική μέθοδος.
Μυρίζουμε το φαγητό μας
Έχουμε ακούσει σίγουρα την φράση “Τρως με τα μάτια”. Τώρα θα δοκιμάσουμε να φάμε και με την… μύτη. Ορισμένες μελέτες απέδειξαν πως, όσο πιο έντονα μυρίζει ένα φαγητό, τόσο μικρότερες μπουκιές τρώμε. Συνεπώς, πριν ορμήξουμε στο νόστιμο πιάτο που ετοιμάσαμε, μπορούμε να απολαύσουμε την μυρωδιά του. Επιπλέον, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για αρωματικό φαγητό από τα μπαχαρικά, τα οποία όχι μόνο μπορούν να αντικαταστήσουν το αλάτι, αλλά είναι και γεμάτα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία