Σκόρδο: Θαυματουργή τροφή για πολλές παθήσεις, που χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα για τη θεραπεία πλήθους ασθενειών. Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη, ενώ παράλληλα εμποδίζει τη δημιουργία επικίνδυνων θρόμβων. Δύο με τρεις σκελίδες σκόρδο σε ημερήσια βάση μειώνουν κατά το ήμισυ τις πιθανότητες εμφράγματος σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Περιέχει πλήθος αντικαρκινικών και αντιοξειδωτικών ουσιών και κατέχει την πρώτη θέση στον κατάλογο με τις τροφές για την καταπολέμηση του καρκίνου. Περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στομάχου. Συμβάλλει στην καταπολέμηση του κρυολογήματος.

Kρεμμύδι: Αποτελεί την πλουσιότερη πηγή κερκετίνης, μιας πανίσχυρης αντιοξειδωτικής ουσίας. Η δράση της συνδέεται ιδιαίτερα με την καταπολέμηση του καρκίνου του στομάχου. Βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος, μείωνει τη χοληστερίνη, αυξάνει την καλή HDL, αποτρέπει την εμφάνιση θρόμβων. Επίσης, διαθέτει αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτική και μικροβιοκτόνο δράση.

Καρότο: Εξαιρετικά πλούσια πηγή β-καροτενίου, δρα σαν ασπίδα κατά του καρκίνου, προφυλάσσει τις αρτηρίες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση. Η συστηματική κατανάλωση καρότου (ενός καρότου την ημέρα) μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες. Το β-καροτένιο περιορίζει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα, ακόμα και σε πρώην συστηματικούς καπνιστές. Επιπλέον, ελαττώνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων των ματιών, όπως καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, καθώς επίσης και στηθάγχης. Η υψηλή περιεκτικότητα του καρότου σε υδατοδιαλυτές ίνες μειώνει τη χοληστερόλη του αίματος.

Λάχανο: Περιέχει αρκετές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ουσίες. Θεωρείται ότι αποτρέπει την εξάπλωση του καρκίνου και περιορίζει την ανάπτυξη πολυπόδων, πρόδρομων συμπτωμάτων του καρκίνου του εντέρου. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή του συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα ελαττώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του εντέρου σε άντρες, ενώ μόλις δύο κουτ. βρασμένου λάχανου ημερησίως προστατεύουν από τον καρκίνο του στομάχου.

Ντομάτα: Εξαιρετική πηγή λυκοπενίου, θαυματουργής αντιοξειδωτικής και αντικαρκινικής ουσίας που εξουδετερώνει τις αλυσιδωτές αντιδράσεις των ελευθέρων ριζών. Η ντομάτα έχει προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου στο πάγκρεας και του τραχήλου στη μήτρα. Η υψηλή πρόσληψη προϊόντων ντομάτας, μειώνει σημαντικά τη συνολική και την LDL χοληστερόλη («κακή» χοληστερόλη) στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για αρτηριοσκλήρυνση και καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η ντομάτα είναι μια πολύ καλή πηγή καλίου και η διατροφή που είναι πλούσια σε κάλιο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και επομένως, τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Η βιταμίνη Α (με τη μορφή της βήτα καροτίνης η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό) που περιέχεται στην ντομάτα βελτιώνει την όραση και αποτρέπει προβλήματα όρασης όπως η νυχτερινή τύφλωση και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η τακτική κατανάλωση ντομάτας εξασφαλίζει προστασία απέναντι στο ερύθημα (μια κατάσταση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα ή εξάνθημα) που προκαλείται από την ακτινοβολίες UV.

Πορτοκάλι και γενικότερα τα εσπεριδοειδή (μανταρίνια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ): Τα εσπεριδοειδή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες συμβάλλουν στην πρόληψη πολλών ασθενειών όπως ο καρκίνος, η στεφανιαία νόσος της καρδιάς, ο διαβήτης, ο καταρράκτης, η αρθρίτιδα, η γεροντική εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του ματιού, η νόσος του Αλτσχάιμερ και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου. Tα περισσότερα επιδημιολογικά στοιχεία σχετικά με την πρόληψη ασθενειών λόγω της κατανάλωσης εσπεριδοειδών αφορούν τον καρκίνο. Τα εσπεριδοιειδή προσφέρουν περισσότερη προστασία από τον καρκίνο του οισοφάγου, του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του παγκρέατος και του στομαχιού. Η μείωση που έχει παρατηρηθεί ανέρχεται σε επίπεδα 40% εώς 50%. Τα εσπεριδοειδή έχουν επίσης προστατευτική δράση στην καρδιά και τα αγγεία. Συμβάλλουν επίσης στη μείωση της υψηλής πίεσης προστατεύοντας έτσι από αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικά επεισόδια.

Όσπρια: Συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της χοληστερόλης. Ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Εμφανίζουν αντικαρκινικές ιδιότητες και συνδέονται με χαμηλά ποσοστά εμφάνισης μορφών καρκίνου όπως καρκίνου του παγκρέατος. Ο γλυκαιμικός δείκτης και το γλυκαιμικό φορτίο των οσπρίων είναι από τα χαμηλότερα σε σχέση με άλλες κατηγορίες τροφίμων. Το γλυκαιμικό φορτίο της διατροφής αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών. Η ιδιότητά τους αυτή τα καθιστά μια πολύτιμη τροφή στην προσπάθεια πρόληψης της εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη.

Κρασί: Η συνετή κατανάλωσή του (ένα με δύο ποτήρια την ημέρα) τονώνει το καρδιαγγειακό σύστημα. Τόσο το κόκκινο όσο και το λευκό κρασί αυξάνουν την HDL χοληστερόλη, η οποία δρα ως ασπίδα προστασίας για την καρδιά. Ιδίως το κόκκινο φαίνεται πως καταπολεμά τις καρδιοπάθειες, τους θρόμβους και τα εγκεφαλικά, χάρη στους αντιπηκτικούς παράγοντες που περιέχουν οι φλούδες του σταφυλιού. Εκτιμάται επίσης ότι αποτρέπει και το σχηματισμό λίθων στη χολή.

Τσάι (μαύρο, πράσινο): Εντυπωσιακές και ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες που οφείλονται κυρίως στο κατεχινικό οξύ που περιέχει. Διαθέτει έντονη θρομβολυτική και αντιβιοτική δράση. Προστατεύει τις αρτηρίες. Έχει αποδειχτεί ότι εμποδίζει σημαντικά την ανάπτυξη αρκετών μορφών καρκίνου. Όσοι το καταναλώνουν εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά αρτηριοσκλήρυνσης και λιγότερα εγκεφαλικά.

Ελαιόλαδο: Τροφή που λειτουργεί προστατευτικά για τις αρτηρίες και μειώνει την κακή LDL χοληστερόλη χωρίς να επηρεάζει την καλή HDL χοληστερόλη. Αποτρέπει την οξείδωση της πρώτης, οπότε και γίνεται τοξική. Με τον τρόπο αυτό προφυλάσσει τις αρτηρίες από την εναπόθεση πλάκας. Μειώνει την αρτηριακή πίεση και συντελεί στη ρύθμιση του σακχάρου αίματος. Διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθά στην πρόληψη και καταπολέμηση του καρκίνου.

Ψάρι: Βοηθάει στην πρόληψη πλήθους ασθενειών. Η κατανάλωση ψαριού δύο φορές την εβδομάδα βοηθάει όσους πάσχουν από στεφανιαία νόσο, μειώνοντας τους θανάτους από έμφραγμα, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι μόλις τριάντα γραμμάρια ημερησίως περιόρισαν κατά 50% τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής. Συντελεί στην αποφυγή εγκεφαλικών επεισοδίων. Είναι τροφή γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις και θρομβολυτικές ιδιότητές της. Αυξάνει την καλή HDL χοληστερόλη, ενώ μειώνει θεαματικά τα τριγλυκερίδια. Εμποδίζει πιθανόν και την ανάπτυξη δυσανεξίας στη γλυκόζη και διαβήτη τύπου 2. Παρουσιάζει επίσης αντικαρκινική δράση, εμποδίζοντας ιδιαίτερα την ανάπτυξη καρκίνου του εντέρου και την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη
Αστυνομικός ενημερώθηκε ότι είχε καρκίνο με καθυστέρηση ενός χρόνου