Είναι εύκολο να προσθέσετε στη διατροφή σας ορισμένες φιλικές για τον προστάτη τροφές. Εκτιμάται ότι η δυτικού τύπου διατροφή με πολλά λιπαρά και σάκχαρα μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει σε αυξημένα ποσοστά καρκίνου προστάτη. Μπορείτε να επιλέξετε να καταναλώνετε τις παρακάτω τροφές, που βοηθούν στην υγεία του.

Ντομάτα

Το λυκοπένιο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που περιέχεται στις ντομάτες. Μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου στον προστάτη, καθώς και να μειώσει την ανάπτυξη του όγκου στους άντρες με τη νόσο. Σε επισκόπηση 11 ερευνών, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Nutritional Science and vitaminology, ερευνητές ανακάλυψαν ότι άντρες που κατανάλωναν περισσότερες ντομάτες και προϊόντα με βάση αυτές- ωμές ή μαγειρεμένες- ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο προστάτη.
Ωστόσο, επειδή το λυκοπένιο συνδέεται στενά με τα κυτταρικά τοιχώματα ο οργανισμός έχει δυσκολία να το λαμβάνει από ωμές ντομάτες.

Μαγειρεμένες, μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή, όπως σάλτσα σπαγγέτι, αποξηραμένες ντομάτες, ντοματοχυμός, πάστα ντομάτας ή κέτσαπ.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο περιέχει πολλές ουσίες που μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου σε ορισμένους ανθρώπους. Σύμφωνα με το American Cancer Society, ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ποσότητας σταυρανθών λαχανικών και του κινδύνου για καρκίνο στον προστάτη. Οι αιτίες δεν είναι σαφείς. Ωστόσο, οι ερευνητές υποεικνύουν ότι ένα από τα φυτοχημικά που βρίσκονται σε αυτά, η σουλφοραφάνη, στοχεύει επιλεκτικά και σκοτώνει καρκινικά κύτταρα ενώ αφήνει υγιή και ανεπηρέαστα τα φυσιολογικά.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι αποτελεί μεγάλο μέρος της ασιατικής διατροφής. Δεν είναι σαφές αν αυτό ευθύνεται για τα πολύ χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου στον προστάτη που έχει η Ασία έναντι των ΗΠΑ. Ωστόσο, ουσίες του μελετώνται για την επίδρασή τους στην υγεία, όπως οι κατεχίνες, τα παράγωγα ξανθίνης η EGCG και η επικατεχίνη.
Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που στηρίζουν ότι οι ουσίες που περιέχονται στο πράσινο τσάι μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσουν την ανάπτυξη του καρκίνου στον προστάτη. Σε επισκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Chinese Medicine, ερευνητές ανακάλυψαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στον προστάτη σε άντρες που κατανάλωναν περισσότερα από 5 φλιτζάνια πράσινο τάσι ημερησίως.

Όσπρια και σόγια

Τα όσπρια περιέχουν βιολογικά ενεργές φυτικές ουσίες, τα φυτοοιστρογόνα. Οι ισοφλαβόνες είναι τέτοια. Ενδεχομένως περιέχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
Προκαταρκτικές έρευνες που αναφέρθηκαν από το National Cancer Institute δείχνουν σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σόγιας και μειωμένων επιπέδων PSA Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η σόγια ήταν περισσότερο αποτελεσματική όταν καταναλωνόταν σε συνδυασμό με άλλες αντικαρκινικές τροφές.

Ρόδι

Όπως το κόκκινο κρασί ή το πράσινο τσάι-σε μεγάλο βαθμό- το ρόδι είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Θεωρείται υπερτροφή όσον αφορά την πρόληψη χρόνιων νόσων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες.

Επιστήμονες θεωρούν ότι το αντιοξειδωτικό που περιέχεται στο ρόδι δρα στοχεύοντας τα καρκινικά κύτταρα και όχι τα υγιή
Έρευνες έδειξαν ότι ο χυμός ροδιού εμποδίζει την παραγωγή καρκινικών κυττάρων. Πολυακόρεστα λιπαρά, όπως ωμέγα -3 και ωμέγα -6 περιέχονται στη διατροφή και δεν συντίθενται από τον οργανισμό.

Ψάρια

Η παραδοσιακή δυτικού τύπου διατροφή περιέχει πολλά ωμέγα- 6 λιπαρά οξέα αλλά όχι πολλά ωμέγα-3. Η υγιής ισορροπία ωμέγα-3 και ωμέγα 6 μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης και εξέλιξης του καρκίνου στον προστάτη.
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, ερευνητές ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριού και του μειωμένου ποσοστού θνησιμότητας.
Προσπαθήστε να δοκιμάσετε λιπαρά ψάρια για την αύξηση της πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών, όπως σολομό, σαρδέλες σκουμπρί και πέστροφα.

Μιλήστε με τον γιατρό σας όταν κάνετε διατροφικές αλλαγές, ιδιαίτερα αν λαμβάνετε αγωγή για τον καρκίνο του προστάτη. Ορισμένες τροφές μπορεί ενδεχομένως να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα και θεραπείες.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι μεγαλύτερες ιατρικές εξελίξεις και έρευνες του 2024 που δίνουν ελπίδα
Ηνωμένο Βασίλειο: 7 στους 10 γιατρούς υποφέρουν από ''κόπωση ενσυναίσθησης''
Από 1η Φεβρουαρίου η εφαρμογή για ραντεβού μέσω ΗΔΙΚΑ