Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μια από τις δυσκολότερες περιόδους για όσους ακολουθούν πρόγραμμα και θέλουν να χάσουν βάρος ή θέλουν απλά να το διατηρήσουν, γιατί υπάρχουν πολλοί διατροφικοί πειρασμοί παντού( γλυκά, ποτά, φαγητό κλπ).
Όμως δεν θα πρέπει να αισθανόμαστε ενοχές αν φάμε ή πιούμε λίγο παραπάνω, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο μέσος όρος αύξησης βάρους την περίοδο των Χριστουγέννων είναι 2 κιλά! Αυτό όμως δεν πρέπει να μας αγχώνει, γιατί υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποφύγουμε τις διατροφικές ‘ατασθαλίες’ αλλά ταυτόχρονα να ικανοποιήσουμε ‘υγιεινά’ την όρεξή μας.
Μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων, καταναλώνουμε περίπου 6.000 θερμίδες, τις τριπλάσιες δηλαδή από αυτές που χρειαζόμαστε καθημερινά!
Οι 8 συμβουλές των εορτών
- Όταν είμαστε καλεσμένοι για φαγητό σε σπίτι το βράδυ φροντίζουμε να τρώμε ένα πλήρες πρωινό, ένα ελαφρύ μεσημεριανό και φρούτα ενδιάμεσα. Δεν πρέπει να μένουμε νηστικοί μέχρι την ώρα του δείπνου, γιατί θα πεινάμε πολύ με αποτέλεσμα να φάμε μεγαλύτερη ποσότητα και να φορτώσουμε τον οργανισμό μας με πολλές θερμίδες.
- Στο τραπέζι επιλέγουμε πάντα μια σαλάτα και τη συνοδεύουμε με ψητό κρέας, πατάτες ή λίγο ρύζι. Είναι προτιμότερο να ξεκινάμε το γεύμα μας με μια σαλάτα για να αυξήσουμε το αίσθημα του κορεσμού και ταυτόχρονα να μειώσουμε το λίπος που θα απορροφηθεί στο έντερο μέσω των φυτικών ινών που τρώμε.
- Επιλεγούμε λευκό ή κόκκινο ξηρό κρασί. Το κρασί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την καρδιά μας από τα πολλά λιπαρά που μπορεί να καταναλώσουμε. Εάν δεν μας αρέσει μπορούμε να πιούμε μπύρα ή light αναψυκτικό. Για τις γυναίκες συστήνεται ένα ποτήρια κρασί την ημέρα και για τους άνδρες 2 ποτήρια κρασί την ημέρα.
- Εάν έχουμε ‘αδυναμία’ στα γλυκά των εορτών μπορούμε με προσοχή να τα εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο χωρίς όμως να βάλουμε κιλά. Το μελομακάρονο έχει τις λιγότερες θερμίδες και δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη και ζωικά λιπαρά. Αποτελεί την καλύτερη επιλογή σε αντίθεση με τους κουραμπιέδες και τα αλλά γλυκά που έχουν πολύ περισσότερες θερμίδες και λιπαρά. Έτσι για πρωινό μπορούμε να φάμε ένα μελομακάρονο μαζί με ένα ποτήρι γάλα ή να το προσθέσουμε στο απογευματινό μας μαζί με τον καφέ μας.
- Τις ημέρες που δεν σκοπεύουμε να φάμε έξω ή δεν είμαστε καλεσμένοι σε τραπέζι καλό είναι να ‘αποτοξινώνουμε’ τον οργανισμό μας από τα πολλά ζωικά λίπη και να τρώμε πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και άπαχα γαλακτοκομικά. Τα ζωικά λίπη είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη και τοξίνες και μπορούν να μας ανεβάσουν τη χοληστερίνη εάν τα τρώμε σε υπερβολή. Τέτοια ζωικά
λίπη είναι το ζωικό βούτυρο, το χοιρινό, μπέικον, πλήρη γαλακτοκομικά. - Είναι παρά πολύ σημαντικό τις ημέρες αυτές αλλά και γενικά να πίνουμε άφθονο νερό. Συγκεκριμένα 1.5-2 λίτρα την ημέρα. Το πολύ αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό μας, έτσι πρέπει να αναπληρώνουμε το νερό που χάνουμε πίνοντας τουλάχιστον 1.5 λίτρο νερό καθημερινά. Επίσης το νερό είναι απαραίτητο για να αποβληθούν οι τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί στον οργανισμός μας αλλά και για να λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός μας.
- Να αυξήσουμε τη σωματική μας δραστηριότητα για να κάψουμε τις επιπλέον θερμίδες που καταναλώνουμε λόγω εορτών. Μπορούμε να πάμε στο γυμναστήριο, να περπατήσουμε, να χορέψουμε, να κάνουμε δουλειές στο σπίτι, να κάνουμε βόλτες στα μαγαζιά κ.α. Καλό είναι να αποφεύγουμε να καθόμαστε ατελείωτες ώρες μπροστά από την τηλεόραση γιατί έτσι επιβαρύνουμε ακόμα περισσότερο την κατάστασή μας.
- Nα περιορίσουμε όσο μπορούμε το επιπλέον αλάτι. Είναι γνωστό ότι το πολύ αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών στον οργανισμό μας. Επειδή κατά την περίοδο των εορτών τρώμε και εκτός
σπιτιού και δεν γνωρίζουμε ποσό αλάτι έχει το φαγητό που θα φάμε καλό είναι να περιορίζουμε τις πλούσιες πηγές αλατιού, δηλαδή να αποφεύγουμε τα έτοιμα σνακ, τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς, τα πατατάκια, τις έτοιμες σούπες και σάλτσες, τα παστά και καπνιστά, τα επεξεργασμένα τυριά και να μαγειρεύουμε με λιγότερο αλάτι.
Χρόνια πολλά με υγεία!
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυστριακοί ερευνητές βρήκαν την "αχίλλειο πτέρνα" στον καρκίνο του προστάτη
Οικονομική επιβάρυνση στους ασθενείς φέρνουν τα νέα πρωτόκολλα στις συνταγές
Πώς επηρεάζει η έλλειψη ύπνου το μυαλό μας