Η μαγειρική σε φούρνο μικροκυμάτων έχει προκαλέσει διάφορους μύθους από τότε που δημιουργήθηκε ο φούρνος μικροκυμάτων. Ποιοι είναι οι συνηθέστεροι μύθοι και ποιοι έχουν βάση.

Μύθος: Το ζέσταμα στα μικροκύματα είναι κίνδυνος για τις θρεπτικές ουσίες

Όχι, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε υπερβολικά για εμπλοκή των μικροκυμάτων στις θρεπτικές ουσίες. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο κακό από τα μικροκύματα όσον αφορά τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών, δήλωσε ο David Katz, διευθυντής του Yale University’s Prevention Research Center.

Στην πραγματικότητα, οποιοδήποτε είδος μαγειρέματος μπορεί να αλλάξει χημικά μια τροφή και το θρεπτικό περιεχόμενό της.
Ο Dr. Katz δήλωσε ότι γενικά, η βιταμίνη C, τα ωμέγα-3 λιπαρά και ορισμένα βιοφλαβονοειδή αντιοξειδωτικά είναι πιο ευαίσθητα στη θερμότητα.

Θρεπτικές ουσίες από λαχανικά μπορούν επίσης να διαρρεύσουν στο νερό του μαγειρέματος. Καθώς χρησιμοποιούμε λιγότερο νερό όταν μαγειρεύουμε στα μικροκύματα, η τροφή μπορεί να είναι ακόμα καλύτερη.

Αλήθεια: Πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα πλαστικά

Τα πλαστικά στα μικροκύματα δεν επιτρέπονται, επειδή αν συμβεί αυτό μπορεί να οδηγήσει στη διάσπαση των δοχείων και στην εισχώρηση περισσότερων χημικών ουσιών- όπως το BPA και τα φθαλικά- στην τροφή σας. Ορισμένες εταιρείες κατασκευάζουν δοχεία χωρίς BPA και ασφαλή για τα μικροκύματα. Σε έρευνα του 2011 στο περιοδικό ‘’Environmental Health Perspectives’’, επιστήμονες δοκίμασαν 455 πλαστικά προϊόντα και ανακάλυψαν ότι σχεδόν όλα περιείχαν οιστρογονικές χημικές ουσίες, που έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία και ορισμένα είδη καρκίνου. Ακόμα και πλαστικά που κυκλοφορούσαν ως ελεύθερα από BPA ήταν ένοχα. Η παρουσία των πλαστικών παντού καθιστά δύσκολη την ολοκληρωτική αποφυγή. Ωστόσο, η καλύτερη συμβουλή είναι να τα αποφεύγουμε και πάντα να μεταφέρουμε την τροφή σε γυάλινο ή κεραμικό σκεύος πριν τη βάλουμε στα μικροκύματα, δήλωσε ο Dr. Katz.

Μύθος: Tο ξαναζέσταμα των ζυμαρικών μπορεί να τα κάνει πιο υγιεινά

Πρόσφατο πείραμα σε εκπομπή του BBC ανακάλυψε ότι όταν μαγειρεμένα ζυμαρικά κρυώσουν και ξαναζεσταθούν στα μικροκύματα, μειώνουν τη μεταγευματική αύξηση της γλυκόζης στο αίμα κατά 50%. Η αιτία, δήλωσαν ερευνητές, είναι ότι ζυμαρικά που κρυώνουν και ξαναζεσταίνονται δρουν όπως το ανθεκτικό άμυλο εμποδίζοντας το έντερο από τη διάσπαση των υδατανθράκων και την απορρόφησή τους ως ζάχαρη.

Αυτή ήταν μια έρευνα που περιλάμβανε 9 εθελοντές, επομένως ο Dr. Katz τη δέχεται με επιφύλαξη. Η συμβουλή του είναι να επιλέγετε ζυμαρικά ολικής αλέσεως που είναι πιο υγιεινά. Έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό επίδραση σε σχέση με τα επεξεργασμένα ζυμαρικά, είτε τα ζεσταίνετε είτε όχι.

Μύθος: Τα μικροκύματα μαγειρεύουν την τροφή σε όλη τη διαδρομή

Όσον αφορά το μαγείρεμα, τα μικροκύματα διαπερνούν την τροφή σε βάθος 2,54 έως 3,8 εκατοστά, σύμφωνα με το USDA.
Επομένως, η θερμότητα δεν μπορεί να φτάσει στο κέντρο πυκνών κομματιών τροφής, δήλωσε ο Dr. Katz. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα πουλερικά ή το κόκκινο κρέας, καθώς μπορεί κάποιος να πάθει τροφική δηλητηρίαση από κρέας που δεν έχει μαγειρευτεί καλά. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε τα μικροκύματα ως βοηθό στην κουζίνα, για να ξαναζεστάνετε τροφές που ήδη έχετε μαγειρέψει ή να ξεπαγώσετε κάτι που θα μαγειρέψετε.

Αλήθεια: Τα μικροκύματα είναι ασφαλή

Ο λόγος που ονομάζονται μικροκύματα είναι επειδή εκλύουν μικροκύματα, ένα είδος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας για να ζεσταθούν τα τρόφιμα. Οι παλιές νοικοκυρές πίστευαν ότι είναι τα ίδια με την ακτινοβολία που προκαλεί καρκίνο.
Αυτό που κάνει είναι να οδηγούν τα μικροκύματα τα μόρια στις τροφές να μετακινούνται και η κίνηση των μορίων είναι αυτό που προκαλεί τη θερμότητα, εξηγεί ο Dr. Katz. Δεν μπορείτε να πάθετε καρκίνο ούτε με το να στέκεστε κοντά στο φούρνο μικροκυμάτων. Τα μικροκύματα, κυρίως περιέχονται στο φούρνο όταν είναι αναμμένος και ότι διαφεύγει περιορίζεται σε επίπεδο πολύ κάτω από αυτό που θα μπορούσε να σας βλάψει, σύμφωνα με την American Cancer Society.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια