Προσπαθείτε να ακολουθήσετε μια σωστή, ισορροπημένη δίαιτα, αλλά εξακολουθείτε να μην φτάνετε στο ιδανικό σας βάρος; Μην απελπίζεστε και – κυρίως – μην αρχίσετε να σκέφτεστε ότι είστε αδύναμοι, τεμπέληδες ή κάτι τέτοιο. Πολλές φορές, υπάρχουν μικρές (και άκρως ύπουλες) κακές συνήθειες που μας χαλάνε όλη την σκληρή προσπάθεια που καταβάλλουμε. Ποια είναι όμως τα πιο συνηθισμένα από αυτά τα λάθη, και πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε;

Τρώμε απρόσεκτα

Το ξέρατε πως όσο μεγαλύτερο είναι το πιάτο ή το μπολ του φαγητού μας, τόσο περισσότερο φαγητό τρώμε; Ίσως για αυτό να ευθύνεται η παλιά συμβουλή των γονιών μας, πως “πρέπει να τρώμε όλο το φαγητό” μας. Σε μία πρόσφατη μελέτη, δόθηκε σε άτομα που πήγαιναν στον κινηματογράφο πολύ μεγάλες δοχεία με μπαγιάτικο ποπ-κορν, και παρατηρήθηκε πως έφαγαν 45% περισσότερο σε σχέση με όσους συμμετέχοντες είχαν μπροστά τους μικρότερα δοχεία με την ίδια ποσότητα φρέσκου ποπ-κορν. Συνεπώς, αρχίζουμε να τρώμε από μικρότερο πιάτο. Και, φυσικά, ποτέ δεν τρώμε συσκευασμένο φαγητό απευθείας από το κουτί του.

Τρώμε αργά το βράδυ

Σίγουρα, πλέον ξέρουμε πως οι… βραδινές θερμίδες είναι ίδιες με όλες τις θερμίδες, αλλά είναι πολύ σημαντικό και από πού προέρχονται αυτές οι θερμίδες. Συνεπώς, μετά το βραδινό μας φαγητό, προσπαθούμε να αποφεύγουμε την κουζίνα. Ένα ακόμα έξυπνο κόλπο είναι να μην ξεχνάμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας το βράδυ—θα είναι πιο δύσκολο να ενδώσουμε στον πειρασμό ενός λιπαρού σνακ με φρέσκο στόμα. Αν, και πάλι, νιώσουμε ότι πεινάμε, πρώτα περιμένουμε για δέκα λεπτά. Αν η πείνα δεν εγκαταλείπει, επιλέγουμε ένα υγιές και μικρό σνακ, όπως ένα φρούτο.

Πολλά, πολλά σνακ

Αυτή είναι μια συνήθεια που έχουμε πολλοί από εμάς, και είναι ιδιαίτερα δύσκολη να την κόψουμε. Συγκεκριμένα, τρώμε πολλά μικρά σνακ καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Αυτό δεν θα ήταν αναγκαστικά κακό (ξανά, είναι θέμα ποιότητας) αν αυτά τα σνακ δεν ήταν συνήθως υψηλά σε θερμίδες και γεμάτα με κενούς υδατάνθρακες. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουμε μαζί μας μόνο υγιεινά σνακ (στο σπίτι και στην δουλειά) όπως φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι και ανάλατους ξηρούς καρπούς. Και, όπως είναι λογικό, να αποφεύγουμε να γεμίζουμε τα ντουλάπια της κουζίνας με γλυκά και αλμυρά σνακ γεμάτα λιπαρά.

Δεν τρώμε πρωινό

Πόσες φορές πρέπει να τονίσουμε πως το πρωινό είναι όντως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας; Είναι πολύ σημαντικό, ακόμα και αν το πρόγραμμά σας είναι φορτωμένο, να βρείτε λίγη ώρα το πρωί για να ετοιμάσετε και να απολαύσετε ένα νόστιμο, υγιεινό και χορταστικό πρωινό, που θα μας γεμίσει ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα και δεν θα μας αναγκάσει να φάμε όλα εκείνα τα παχυντικά σνακ που αναφέραμε νωρίτερα. Διαφορετικά, όταν προσπερνάμε γεύματα, ο μεταβολισμός μας γίνεται πιο αργός. Ένας καλός τρόπος για να μην ξεχνάμε το πρωινό μας είναι να έχουμε έτοιμα από την προηγούμενη μέρα, ή να δοκιμάζουμε εύκολες και γρήγορες (αλλά υγιεινές) λύσεις τις μέρες που βιαζόμαστε πολύ, όπως φρούτα και γιαούρτι.

Τρώμε συναισθηματικά

Όλοι το έχουμε περάσει αυτό. Ήταν μια κακή μέρα, κάτι μπορεί να μας έκανε να νιώσουμε άσχημα, γυρνάμε σπίτι και ξεσπάμε στο φαγητό. Πολλές μελέτες έχουν αναλύσει την σχέση συναισθημάτων και φαγητού, και όλες συμφωνούν πως αυτά που νιώθουμε (άσχημα αλλά και καλά) μπορούν να μας κάνουν να φάμε περισσότερο. Και ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε να… τρώμε τα αισθήματά μας είναι να βρούμε άλλους τρόπους να χαλαρώνουμε έπειτα από μια αγχωτική μέρα: να κάνουμε μια βόλτα, να μιλήσουμε με κάποιο κοντινό μας άτομο—οτιδήποτε θα μας κρατήσει μακριά από την κουζίνα.

Τρώμε πολύ γρήγορα

Είτε μιλάμε για σνακ, είτε για ένα πλήρες γεύμα, δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να το τρώμε γρήγορα. Ο εγκέφαλός δεν μπορεί να νιώσει ότι χορτάσαμε πριν περάσουν 15 με 20 λεπτά από τότε που ξεκινήσαμε να τρώμε. Αν, λοιπόν, τρώμε το γεύμα μας μέσα σε ένα δεκάλεπτο, ίσως καταλήξουμε να τρώμε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε. Ένας καλός τρόπος για να τρώμε πιο αργά είναι να αφήνουμε το πιρούνι μας κάτω μετά από κάθε μπουκιά, αλλά και να μασάμε την κάθε μπουκιά μας σωστά. Επιπλέον, βοηθάει πολύ να πίνουμε νερό κατά την διάρκεια του γεύματος, καθώς το νερό θα μας κάνει να νιώσουμε και πιο χορτασμένοι.

Δεν κοιμόμαστε αρκετά

Σχετίζεται ο ύπνος με το φαγητό και την παχυσαρκία; Φυσικά! Οι άνδρες και οι γυναίκες που κοιμούνται πέντε ή λιγότερες ώρες κάθε νύχτα έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να καταναλώνουν περισσότερο φαγητό (και, συγκεκριμένα, φαγητό με πολλούς κενούς υδατάνθρακες, σαν εύκολη λύση για την έλλειψη ενέργειάς τους) και να αυξήσουν το βάρος τους. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα ύπνου, προσπαθώντας να κοιμάστε και να ξυπνάτε κάθε μέρα την ίδια ώρα, και αποφύγετε τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μία ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Περνούμε πολλές ώρες μπροστά από μία οθόνη

Ναι, το να καθόμαστε με τις ώρες μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή μας βάζει σε κίνδυνο να τρώμε υπερβολικά πολλά σνακ, αλλά αυτή δεν θα ‘πρεπε να είναι η μόνη μας ανησυχία. Μία νέα μελέτη αναφέρει πως οι έφηβοι που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια για τουλάχιστον μία ώρα, έτρωγαν ακόμα περισσότερο κατά την διάρκεια της ημέρας. Συνεπώς, κάντε τακτικά διαλείμματα από την οθόνη. Σηκωθείτε και κάντε μία βόλτα γύρω στο σπίτι ή στο γραφείο κάθε 30 λεπτά.

Τρώμε junk food

Όλοι ξέρουμε πως τα junk food δεν πρόκειται να μας βοηθήσουν να χάσουμε κιλά, αλλά ίσως δεν γνωρίζουμε και τόσο καλά τις συνέπειες. Πολλές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως τα φαγητά με πολλά λιπαρά και ζάχαρη μπορούν να γίνουν εθιστικά. Στους ανθρώπους, πιστεύεται πως αυτά τα φαγητά μπορούν να προκαλέσουν την έκκριση ορμονών που σχετίζονται με την ευτυχία. Όχι, δεν προτείνουμε να κόψετε μια και καλή από την ζωή σας τις ένοχές σας απολαύσεις—αυτό, άλλωστε, θα σας κάνει να τις επιζητάτε ακόμα περισσότερο. Το σημαντικό είναι η εγκράτεια και το μέτρο. Να βλέπουμε τα junk food σαν ένα μικρό (και περιστασιακό) δωράκι στον εαυτό μας.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV