Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, κυρίως λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, που βοηθά τη γρήγορη αλλοίωση των τροφίμων, υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης ασθενειών, από τροφοδηλητηριάσεις.
Η κύρια αιτία των τροφικών δηλητηριάσεων όμως αφορά τους καταναλωτές και όχι το φαγητό τους, για αυτό και μπορούν να αποφευχθούν σε μεγάλο ποσοστό εάν ακολουθεί κάποιος τους βασικούς κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων.
Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες για να αποφύγετε δυσάρεστες καλοκαιρινές περιπέτειες:
- Ελέγχουμε χρώμα, οσμή, γεύση των τροφίμων, καθώς και την ημερομηνία λήξεως και τις συνθήκες διατήρησής τους.
- Δεν αγοράζουμε και δεν αφήνουμε τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο ή στα έντομα.
- Τοποθετούμε τα ευαλλοίωτα τρόφιμα, που απαιτούν συντήρηση, υπό ψύξη, στο ψυγείο, όσο πιο γρήγορα γίνεται, μετά την αγορά τους.
- Πλένουμε τα χέρια μας, συχνά, με σαπούνι και νερό και, πάντα, πριν από κάθε γεύμα.
- Δεν αγοράζουμε γαλακτοκομικά προϊόντα, παρά μόνον από ελεγχόμενες και οργανωμένες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις.
- Τρώμε μόνο καλομαγειρεμένο φαγητό και καλοπλυμένα φρούτα και λαχανικά.
- Δεν τρώμε μισομαγειρεμένο κρέας ή ωμά αυγά. Τα όστρακα, πρέπει να είναι πάντα ζωντανά πριν το μαγείρεμα τους. Είναι επικίνδυνο να καταναλώνονται ωμά, ιδίως από τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, έγκυες, ηλικιωμένους, ασθενείς με χρόνια νοσήματα ή με καταστολή του ανοσοποιητικού τους συστήματος). Συστήνεται η θέρμανση τους για 30΄στους 140οC, για ασφαλή κατανάλωση.
- Τα τρόφιμα, και κυρίως τα ευαλλοίωτα, δηλαδή όσα συντηρούνται σε ψύξη, πρέπει να αγοράζονται από ελεγχόμενους χώρους, δηλαδή από αγορές και όχι από πλανόδιους πωλητές.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυτοάνοσα νοσήματα και γιορτές
Αγγειακές Παθήσεις: Ανίχνευση και μέθοδοι αντιμετώπισής τους
Γαστρεντερίτιδα, CoViD, κοξάκι, οι παιδικές ιώσεις της περιόδου - Τι συμβαίνει με γρίπη, κοκκύτη