Υπάρχουν πολλά υγιεινά τρόφιμα, ωστόσο για κάποια προβλήματα που αφορούν τις γυναίκες – όπως τα εύθραυστα οστά, η εγκυμοσύνη και ο καρκίνος του μαστού- υπάρχουν τροφές που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη. Αυτές οι υπερτροφές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και θα βοηθήσουν την κάθε γυναίκα να διατηρήσει την υγεία της καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής της.

Φασόλια edamame

Τα φασόλια edamame είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και ενώσεις που μοιάζουν με οιστρογόνα οι οποίες ονομάζονται ισοφλαβόνες. Οι ισοφλαβόνες μπορούν να βοηθήσουν ενώ μπαίνετε στην εμμηνόπαυση. Για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν στις εξάψεις -ωστόσο αν έχετε καρκίνο του μαστού πρέπει να τις αποφύγετε.

Λαχανίδα

Περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ, η οποία μαζί με το ασβέστιο και τη βιταμίνη D διατηρεί τα οστά σας ισχυρά και υγιή. Μία μερίδα έχει πάνω από το 20% των ημερήσιων συνιστώμενων ποσοτήτων βιταμινών Α και C.

Σπαράγγια

Και τα σπαράγγια είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ. Με μισό φλιτζάνι έχετε πάρει το ένα τρίτο της ποσότητας που χρειάζεστε την ημέρα. Είναι επίσης γεμάτα φυλλικό οξύ, το οποίο βοηθά στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών.

Φασόλια

Έχουν πολλές πρωτεΐνες, χωρίς να έχουν λιπαρά, καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή σας πίεση, το σάκχαρο στο αίμα και τον καρδιακό ρυθμό - όλα όσα μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις, τον νούμερο 1 δολοφόνο γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γκρέιπφρουτ

Έχει να κάνει με τα «φλαβονοειδή», τα οποία βοηθούν στη μείωση της πιθανότητας ορισμένων ειδών εγκεφαλικών επεισοδίων στις γυναίκες και μπορούν επίσης να βοηθήσουν την καρδιά σας.

Μούρα και κεράσια

Αυτά τα φρούτα έχουν φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν τα υγιή κύτταρα από βλάβες. Τα μούρα βοηθούν τον εγκέφαλό σας να μένει πιο διαυγής καθώς μεγαλώνετε. Επιπλέον, χρειάζεστε τη βιταμίνη C για να δημιουργήσετε κολλαγόνο, που διατηρεί το δέρμα σας σταθερό και απαλό.

Παπάγια

Το κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα του προέρχεται από το β-καροτένιο (τα υλικά στα καρότα) και το λυκοπένιο (το οποίο βρίσκεται και στις ντομάτες και το καρπούζι). Το λυκοπένιο μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του μαστού. Είναι επίσης αντιοξειδωτικό και διατηρεί τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση σε υγιή επίπεδα για να βοηθήσει στην αποφυγή καρδιακών παθήσεων.

Απλό γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Χρειάζεστε περισσότερο ασβέστιο όταν είστε άνω των 50 ετών. Το γιαούρτι μπορεί να σας παρέχει περισσότερο από το ένα τρίτο του ασβεστίου που χρειάζεστε την ημέρα.

Σαρδέλες

Αυτά τα πολύ νόστιμα ψαράκια περιέχουν καλά λιπαρά οξέα, βιταμίνη D και ασβέστιο. Τα ωμέγα-3 μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του μητρικού γάλακτος και το θετικό τους είναι ότι έχουν λιγότερο υδράργυρο από τα περισσότερα άλλα ψάρια.

Λιναρόσπορος

Ο αλεσμένος λιναρόσπορος είναι γεμάτος με φυτικές ίνες καθώς και λιγνάνες, φυτικές ενώσεις που δρουν σαν οιστρογόνα. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Ο λιναρόσπορος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε τα ωμέγα-3 που χρειάζεστε, αλλά δεν συνοδεύεται από τα πρόσθετα οφέλη για την καταπολέμηση του καρκίνου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν προσθέσετε λιναρόσπορο στη διατροφή σας. Μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων.

Γλυκοπατάτα

Χαλκό,  ίνες,  βιταμίνη Β6, κάλιο, σίδηρο… οι γλυκοπατάτες έχουν όλο το πακέτο. Το καλύτερο από όλα; είναι γεμάτες β-καροτένιο, και καλή πηγή βιταμίνης Α +. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, διασφαλίζει ότι οι μικροί πνεύμονες του μωρού σας είναι υγιείς και ισχυροί.

Σπανάκι

Το φυλλικό οξύ είναι φίλος σας. Μειώνει τις πιθανότητές σας για άνοια, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο του παχέος εντέρου. Το σπανάκι περιέχει και λουτεΐνη. Αυτό το αντιοξειδωτικό προστατεύει τον αμφιβληστροειδή σας και μπορεί ακόμη και να αποτρέψει μερικές ρυτίδες.

 

 

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο