Η Αλόη είναι ένα φυτό που φυτρώνει στις ερήμους, μοιάζει με μικρό κάκτο, αλλά ανήκει στην οικογένεια των κρινοειδών, όπως το σπαράγγι, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη αλόης, όμως μόνο 4 - 5 είδη έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Το πιο διαδεδομένο είδος είναι η Αλόη Βέρα (Barbadensis Miller) που διαθέτει μεγάλη ποσότητα ενεργών συστατικών, κυρίως του πολυσακχαρίτη Αcemannan και θεωρείται ότι έχει την καλύτερη δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Το ζελέ στο εσωτερικό του φύλλου της συλλέγεται και σταθεροποιείται με ειδική διαδικασία, ώστε να δημιουργηθεί ένα προϊόν με πολλά θρεπτικά συστατικά το οποίο μπορεί να ωφελήσει τον άνθρωπο. Εκτός από νερό περιέχει αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά συστατικά, ανθρακινόνες, σαπωνίνες, σάκχαρα, βιταμίνες, πεπτικά ένζυμα και λιπαρά οξέα.
Μια πιο ενδελεχής ματιά στη δράση των ιδιαίτερων συστατικών της Αλόης Βέρα
- Σαπωνίνες: ασκούν ισχυρή αντιμικροβιακή δράση ενάντια στα βακτήρια, τους ιούς και τους μύκητες.
- Ανθρακινόνες: είναι ισχυρά παυσίπονα και διαθέτουν αντιβακτηριδιακή δράση.
- Σάκχαρα: περιλαμβάνουν τους πιο σημαντικούς πολυσακχαρίτες οι οποίοι επιδρούν θετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα.
- Βιταμίνες: η Αλόη περιέχει τις βιταμίνες C και E καθώς και β-καροτίνη (πρόδρομος της βιταμίνης Α), ουσίες που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες συμβάλλοντας στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, των οποίων η υπερπαραγωγή σχετίζεται με χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα (π.χ. διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, κ.λ.π.)
- Πεπτικά Ένζυμα: Λιπάσες και πρωτεάσες που διαλύουν την τροφή και βοηθούν στην πέψη.
- Λιπαρά οξέα: που δρουν σαν ισχυροί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες.
Η Αλόη Βέρα, λόγω των θρεπτικών της ιδιοτήτων, βοηθά αρχικά στην αποφυγή τραυματισμών στο επιθήλιο και ενισχύει την επούλωσή του όταν αυτό υφίσταται κάποιο τραυματισμό. Δρα ως αντισηπτικό, αυξάνοντας τη διάχυση του αίματος στην τραυματισμένη περιοχή και διεγείρει τους ιστούς και τα κύτταρα του δέρματος που είναι υπεύθυνα για τη θεραπεία της πληγής.
Έχει αποδειχτεί ακόμη ότι κάνει πολύ καλό και σε άλλες παθήσεις του δέρματος, όπως είναι οι δερματίτιδες και τα εγκαύματα. Η λεκτίνη (πρωτεΐνη) θεωρείται ως υπεύθυνη για τη θεραπευτική της δράση στα εγκαύματα.
Η Αλόη Βέρα κάνει επίσης καλό σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος, όπως το έλκος του στομάχου, η δυσπεψία, η δυσκοιλιότητα και η ελκώδης κολίτιδα.
Μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τους ασθενείς, με αρθρίτιδες και διαβήτη, λόγω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού τους συστήματος, σε συνδυασμό πάντα με τα φάρμακα που χρειάζονται για την κάθε πάθηση.
Ο συνδυασμός των διαφόρων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και ιατρικών μεθόδων με την παράλληλη χορήγηση Χυμού Αλόης, ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά τον οργανισμό να αναπλάσει τα λευκά, τα ερυθρά και τα αιμοπετάλια. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν πώς ένα συστατικό της Αλόης Βέρα, η ανθρακινόνη Εμοδίνη, έχει αντικαρκινική δράση.
Επίσης ερευνητές βρήκαν ότι η Αλόη μπορεί να εμποδίσει τον ιό HIV-1 που σχετίζεται με το ΑIDS λόγω του ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά τα κύτταρα Τ-4 και τα λευκά αιμοσφαίρια τα οποία ενεργούν αντιδραστικά.
Η Αλόη χρησιμοποιείται για ανακούφιση του πόνου και πολλοί οδοντίατροι τη χρησιμοποιούν για τη χειρουργική επέμβαση. Επίσης βοηθάει και για άλλες στοματικές θεραπείες, όπως τα στοματικά έλκη, οι φουσκάλες και η γαγγραινώδη στοματίτιδα.
Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παρασκευή κρεμών και λοσιόν που τρέφουν και ενυδατώνουν την επιδερμίδα.
Συμπερασματικά θα λέγαμε πως η Αλόη είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας και δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται 'ως το φυτό της ιατρικής', εφόσον αποδεδειγμένα μπορεί να ανακουφίσει, να αποτρέψει και βοηθήσει στη θεραπεία διάφορων ασθενειών και διαταραχών.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η υγρή βιοψία διευκολύνει τον έλεγχο του μελανώματος
Καμπάνια της Amgen για την LDL χοληστερόλη
Η Novartis στοχεύει στην αύξηση των πωλήσεων κατά 5% ετησίως έως το 2029