To Ginseng είναι η αποξηραμένη ρίζα του φυτού Panax Ginseng, που συναντάται σε 8 διαφορετικά είδη. Χρησιμοποιείται ως συστατικό θεραπευτικών σκευασμάτων εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα.
Από πρόσφατες έρευνες φάνηκε ότι το Ginseng είναι το φυτικό συμπλήρωμα που καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες από όλα παγκοσμίως. Είναι διαθέσιμο σε δισκία, κάψουλες, τέια, κόνεις και βάμματα, ενώ συχνότερα συναντάται σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά σε διάφορα αθλητικά και θεραπευτικά σκευάσματα.
Οι κατασκευαστές συνιστούν ημερήσια πρόσληψη 0,5-3 γρ. ημερησίως. Το Ginseng δε θεωρείται ότι θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις, αλλά ότι συνεισφέρει στη γενική ζωτικότητα και θεωρείται χρήσιμο για:
- βελτίωση αντοχής
- ανακούφιση από κούραση και εξάντληση
- ανακούφιση από πονοκεφάλους
- βελτίωση αμνησίας και καλύτερη νοητική διαύγεια
- βελτίωση της libido
- ρύθμιση πίεσης αίματος
- πρόληψη σακχαρώδους διαβήτη
- πρόληψη σημείων γήρανσης
- τόνωση ανοσοποιητικού συστήματος
- μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου
Οι παραπάνω ιδιότητες βασίζονται κυρίως σε ιστορικές και εμπειρικές αναφορές χρήσης Ginseng στην ανάρρωση από διάφορες παθήσεις κατοίκων της Ανατολής, ενώ οι επιστημονικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες του Ginseng βασίζονται σε ζώα.
Συνεπώς, τα συμπεράσματά τους δεν μπορούν να αναχθούν με ασφάλεια στους ανθρώπους.
Ωστόσο, οι ιδιότητες του Ginseng που αφορούν την ευεξία και την ανακούφιση από κάποιους πόνους και εξάντληση φαίνεται να ισχύουν. Η έρευνα γύρω από το Ginseng και την αποτελεσματικότητά του είναι αναγκαίο να προχωρήσει με σκοπό την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Έως τότε, το Ginseng θα πρέπει να χρησιμοποιείται επικουρικά της φαρμακευτικής και θεραπευτικής αγωγής με ιδιαίτερη προσοχή και σύνεση.
Σε υψηλές δόσεις Ginseng μπορεί να παρουσιαστούν διάφορες παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό όπως αϋπνία, ευερεθιστότητα, ευφορία, ναυτία και διάρροια, οίδημα, δερματικές σχάσεις και οιστρογονικές επιδράσεις. Με ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να γίνεται η χορήγησή του σε ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα και δυσλειτουργίες του νευρικού συστήματος, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται κατά την κύηση και το θηλασμό.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Σε ποιες περιοχές δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς
Έναρξη πανελλαδικού προγράμματος ασκήσεων εκκένωσης Υγειονομικών Σχηματισμών, υπό την εποπτεία του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ
Δυο γυναικολογικές παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου [μελέτη]