Εσείς πόσο τσάι πίνετε; Είτε λατρεύετε το ρόφημα, είτε προτιμάτε τον καφέ σας, είναι αποδεδειγμένο πως το τσάι έχει πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Πράσινο ή μαύρο, ας διαβάσουμε πέντε τρόπους με τους οποίους το τσάι προστατεύει τον οργανισμό μας.
Τσάι και επιβίωση
Όλα τα είδη τσαγιού προέρχονται από το φυτό Camellia sinensis, και έπειτα επεξεργάζονται με διαφορετικό τρόπο για να βγουν οι διαφορετικές κατηγορίες. Υπάρχει μεγάλος αριθμός βιοενεργών συστατικών στο τσάι, που ονομάζονται πολυφαινόλες, στις οποίες υπάρχουν οι κατεχίνες και οι ταννίνες. Η συγκέντρωση αυτών των ουσιών διαφέρει, ανάλογα με το πώς ετοιμάζουμε το τσάι μας.
Οι κατεχίνες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο πράσινο τσάι. Οι ταννίνες, οι οποίες αναστέλλουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου στο στομάχι, βρίσκονται σε μεγαλύτερο αριθμό στο μαύρο τσάι. Συνεπώς, αν αντιμετωπίζετε έλλειψη σιδήρου, μην τα καταναλώνετε με τα γεύματά σας. Αν, όμως, έχετε υπερβολικά αποθέματα σιδήρου (μια πάθηση που ονομάζεται αιμοχρωμάτωση), το να πίνετε τσάι μαζί με τα γεύματά σας μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση λιγότερου σιδήρου.
Τσάι και μυαλό
Συστατικά του τσαγιού που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου είναι η καφεΐνη, οι κατεχίνες και το αμινοξύ L-θεανίνη. Ο συνδυασμός της L-θεανίνης και της καφεΐνης αυξάνει την ετοιμότητα και την προσοχή μέχρι και για δύο ώρες μετά την κατανάλωση. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης μικρές βελτιώσεις στην οπτική και ακουστική προσοχή. Υπάρχουν, τέλος, στοιχεία που δείχνουν ότι οι κατεχίνες μπορεί να έχουν ηρεμιστική δράση κατά την δεύτερη ώρα μετά την κατανάλωση, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Τσάι και αδυνάτισμα
Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κατά πόσο το τσάι, ειδικά το πράσινο, βοηθάει στην κατανάλωση περισσότερης ενέργειας, και συνεπώς στο αδυνάτισμα. Σε μια μελέτη που προσπάθησε να ανακαλύψει κατά πόσο ένα μείγμα κατεχίνης και καφεΐνης ενισχύει την διάσπαση του λίπους, τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Επιπλέον, φαίνεται πως όταν συμπεριλαμβάνουμε το πράσινο τσάι στην καθημερινή διατροφή μας, είναι πιο εύκολο να μην ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε.
Τσάι και διαβήτης
Μέσα από διάφορες έρευνες, επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι πίνουν τρεις με τέσσερις κούπες τσάι ημερησίως, έχουν 16% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα δεν είναι ιδιαίτερα έμπιστα, καθώς αυτός ο μειωμένος κίνδυνος εμφανιζόταν κατά βάση σε γυναίκες, και μάλιστα ασιατικής καταγωγής. Όταν έγινε έρευνα πάνω σε άτομα που ήδη έπασχαν από διαβήτη, τα αποτελέσματα ήταν μεικτά. Ενώ το τσάι αποδεδειγμένα ελέγχει τα επίπεδα ινσουλίνης, δεν φαίνεται να επηρεάζει άλλους παράγοντες, όπως την γλυκόζη και την χοληστερίνη.
Τσάι και καρδιοπάθεια
Έχει αποδειχθεί πως το πράσινο αλλά και το μαύρο τσάι μπορούν να ελαττώσουν σημαντικά την πίεση. Τα αποτελέσματα αυτά, βέβαια, δεν είναι πολύ ξεκάθαρα και απαιτείται περισσότερη μελέτη, αλλά είναι πολλά υποσχόμενα. Όπως και να το κάνουμε, όμως, μια ακόμα κούπα τσάι δεν θα μας πειράξει!
Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι