Πού και πού θα ανακοινωθεί κάποια νέα έρευνα, ή θα ακούσουμε κάτι καινούριο για τα οφέλη του καφέ ή του τσαγιού στην υγεία μας, αλλά ποτέ δεν έχουμε δει κάποιον να τα συγκρίνει. Τι συμβαίνει, λοιπόν, με τα δύο πιο δημοφιλή ροφήματα του πλανήτη;

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι. Και ο καφές αλλά και το τσάι προσφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό, αλλά έχουν και ορισμένα κατά. Και θα προσπαθήσουμε να τα συγκρίνουμε, ώστε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

Τσάι

Τα υπέρ: Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις φλεγμονές, αλλά και την σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Οι άνθρωποι που προτιμούν το τσάι φαίνεται να αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιοπάθειας.

Επιπλέον, το τσάι ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου. Σε μία έρευνα ανακαλύφθηκε πως οι ενήλικες που έπιναν δύο ή περισσότερες κούπες πράσινο τσάι καθημερινά αντιμετώπιζαν σε λιγότερο βαθμό προβλήματα μνήμης που σχετίζονταν με την ηλικία. Τέλος, η πυκνότητα των οστών είναι υψηλότερη σε όσους καταναλώνουν τσάι, και τα οφέλη του σχετίζονται με την αντιγήρανση.

Τα κατά: Το πιο απλό… μείον του τσαγιού; Οι λεκέδες στα δόντια. Επιπλέον, ίσως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα επίπεδα σιδήρου μας, λόγω της τανίνης, ενός αντιοξειδωτικού που παρεμβαίνει στην απορρόφηση του σιδήρου που προέρχεται από φυτικές τροφές, όπως τα φασόλια. Τέλος, αν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, το τσάι μπορεί να σας πειράξει, αν και τα επίπεδα καφεΐνης – προφανώς – δεν αγγίζουν καν αυτά που βρίσκουμε στον καφέ.

Πώς να κάνουμε το τσάι πιο υγιεινό;

Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι να μην χρησιμοποιείτε κάποιο γλυκαντικό. Αν θέλετε να κάνετε την γεύση του πιο γλυκιά, χρησιμοποιήστε πολύ λίγο φυσικό χυμό φρούτων. Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον γεύση με φυσικό τρόπο, όπως λίγο φρεσκοτριμμένο ginger, ή φρέσκια μέντα. Επιπλέον, αυτά τα δύο σας προσφέρουν περισσότερα αντιοξειδωτικά. Όσον αφορά το ζήτημα του σιδήρου, αν είστε κρεατοφάγοι, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η τανίνη δεν επηρεάζει την απορρόφηση του σιδήρου που προέρχεται από κρεατικά. Αν όμως είστε χορτοφάγοι ή vegan, ο καλύτερος τρόπος για να αντιστρέψετε την δράση της τανίνης είναι να λαμβάνετε βιταμίνη C μαζί με το σίδηρό σας, καθώς μπορεί να ανεβάσει την απορρόφηση μέχρι και 85%.

Καφές

Τα υπέρ: Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ανακάλυψε ότι όσοι πίνουν τρεις με πέντε κούπες ημερησίως μπορεί να έχουν μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από ορισμένες ασθένειες. Ο καφές ίναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και η τακτική του κατανάλωση έχει συνδεθεί με την προστασία από διαβήτη τύπου 2, νόσο Πάρκινσον και ορισμένους καρκίνους.

Τα κατά: Κάποιες φυσικές ουσίες στον μη φιλτραρισμένο καφέ (δηλαδή τον βραστό και τον εσπρέσο) φαίνονται να ανεβάζουν λίγο τα επίπεδα χοληστερόλης. Επιπλέον, ο καφές είναι πιο όξινος από το τσάι, συνεπώς αν έχετε προβλήματα με το στομάχι ή την πέψη, ίσως ο οργανισμός σας να έχει μεγαλύτερη ανοχή στο τσάι. Ο καφές είχε για πολύ καιρό την φήμη ότι μειώνει την πυκνότητα των οστών, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο. Επιπλέον, όσοι καταναλώνουν καφέ δεν φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος. Αν, πάντως, η οστική σας πυκνότητα είναι ήδη χαμηλή, ίσως να ήταν καλό να το συζητήσετε με τον γιατρό σας. Τα περισσότερα ‘’κατά’’ του καφέ έχουν να κάνουν με την περιεκτικότητά του σε καφεΐνη. Αν έχετε ευαισθησία στην καφεΐνη, ο καφές μπορεί να σας κάνει να νιώθετε αγχωμένοι. Επίσης, αν έχετε υψηλή πίεση, πρέπει να περιορίσετε την καφεΐνη, καθώς προκαλεί σύντομη αλλά δραματική αύξησή της. Τέλος, ο καφές είναι γνωστός για τις διουρητικές του ιδιότητες, που σημαίνει ότι αφαιρεί αρκετό νερό από το σώμα. Αν καταναλώνουμε τακτικά, το σώμα μας συνηθίζει, αλλά για τους υπόλοιπους, η ξαφνική κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.

Πώς θα κάνουμε τον καφέ πιο υγιεινό;

Ξανά, είναι σωστό να μην χρησιμοποιούμε ζάχαρη και άλλα πρόσθετα στον καφέ μας, όπως σιρόπια και σαντιγί, καθώς οι θερμίδες μπορούν να αυξηθούν σε τεράστια ύψη – περισσότερες και από ένα κανονικό γεύμα. Αν θέλουμε να προσθέσουμε κάτι, καλές επιλογές είναι λίγο φυτικό ή άπαχο γάλα, ή λίγη κανέλα, που περιέχει αντιοξειδωτικά.

Στο τέλος…

Καταναλώστε το ρόφημα που αγαπάτε περισσότερο, απλά έχοντας υπόψιν τα κατά. Μην χρησιμοποιείτε την καφεΐνη για να “νικήσετε” την κούραση. Και είναι καλό να μην καταναλώνετε καθόλου καφεΐνη έξι ώρες πριν τον ύπνο.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΕΔΗΝ: 500 νοσηλευόμενοι ασθενείς αρνούνται το εξιτήριο για οικονομικούς λόγους
Νέο φάρμακο για την ημικρανία με πιθανή άμεση δράση [επισκόπηση]
ΕΟΦ: Προσοχή σε προϊόν που διακινείται ως συμπλήρωμα διατροφής