Μείωση του κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών κατά 20% μπορεί να προκαλεί η καθημερινή λήψη ασπιρίνης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από επιστήμονες του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (NCI). Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα πριν γίνουν κλινικές συστάσεις.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο.
Εκτιμάται ότι πάνω από 20.000 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες θα διαγνωστούν με καρκίνο των ωοθηκών το 2014, και πάνω από 14.000 θα πεθάνουν από την ασθένεια. Το πρώιμο στάδιο του καρκίνου των ωοθηκών μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς.
Ωστόσο, τα συμπτώματα της ασθένειας είναι ίδια με πιο κοινές ασθένειες, όπως πεπτικές διαταραχές και διαταραχές της ουροδόχου κύστης , οπότε γι΄ αυτό συχνά δεν διαγιγνώσκεται μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Τότε όμως, οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες και η πρόγνωση κακή, με αποτέλεσμα η πρόληψη να αναδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική για τον έλεγχο της ασθένειας.
Χρόνιες ή επίμονες φλεγμονές έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων ασθενειών. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της ασπιρίνης και των μη στεροειδών αντιφλεγμονοδών φαρμάκων, μπορούν να μειώσουν το συνολικό κίνδυνο του καρκίνου. Εντούτοις, μελέτες που εξετάζουν αν η χρήση αντιφλεγμονοδών επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών έχουν σε μεγάλο βαθμό αμφισβητηθεί . Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα για την αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ αυτών των φαρμάκων και του κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών.
Οι Britton Trabert και Nicolas Wentzensen, από το τμήμα του Καρκίνου Επιδημιολογίας και Γενετικής του NCI, και η ομάδα τους, ανέλυσαν στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 12 μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες για να διερευνηθεί αν οι γυναίκες που έπαιρναν ασπιρίνη ΜΣΑΦ, ή ακεταμινοφαίνη έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών . Οι επιστήμονες αξιολόγησαν την χορήγηση αυτών των φαρμάκων σε σχεδόν 8.000 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών και σχεδόν 12.000 γυναίκες που δεν πάσχουν από τη νόσο.
Μεταξύ των συμμετεχόντων το 18 % χρησιμοποίησε ασπιρίνη , το 24% χρησιμοποιούσε ΜΣΑΦ εκτός της ασπιρίνης , ενώ το 16% χρησιμοποιούσε ακεταμινοφαίνη.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν καθημερινή χρήση ασπιρίνης είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών σε σύγκριση με όσους έπαιρναν ασπιρίνη λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα . Για τα ΜΣΑΦ εκτός της ασπιρίνης , τα οποία περιλαμβάνουν μια ευρεία ποικιλία των φαρμάκων, η εικόνα ήταν λιγότερο σαφής : οι επιστήμονες παρατήρησαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών στις γυναίκες που έκαναν χρήση ΜΣΑΦ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν χρήση ΜΣΑΦ λιγότερο συχνά. Ωστόσο, η διαπίστωση αυτή δεν ήταν σημαντική στατιστικά . Η χρήση της ακεταμινοφαίνης – ως μη αντιφλεγμονώδες- δεν συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.
Βάσει της μελέτης ενδέχεται και άλλες μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου κλπ, να μπορούν να προληφθούν με τη χρήση ασπιρίνης.
Όμως ο Britton Trabert δήλωσε: ‘Η μελέτη μας δείχνει ότι η ασπιρίνη, που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από καρδιακή προσβολή , μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών. Όμως όσο ενδιαφέροντα κι αν είναι τα αποτελέσματα μας, δεν θα πρέπει να επηρεάσουν την τρέχουσα κλινική πρακτική. Χρειάζονται πρόσθετες μελέτες για τη διερεύνηση της ευαίσθητης ισορροπίας στη σχέση κινδύνου - οφέλους για αυτό τον αποτρεπτικό παράγοντα, καθώς και μελέτες για να προσδιοριστεί ο μηχανισμός με τον οποίο η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών’.
Ανεπιθύμητες παρενέργειες της καθημερινής χρήσης ασπιρίνης περιλαμβάνουν άνω γαστρεντερική αιμορραγία και αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Γι’ αυτό, η ημερήσια χρήση ασπιρίνης θα πρέπει να γίνεται μόνο με την έγκριση γιατρού, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Πηγές:
Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NIH)
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εξέταση αίματος προβλέπει τη λιπώδη νόσο του ήπατος 16 χρόνια πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων [μελέτη]
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Χαμηλοσυνταξιούχοι με αναπηρία εκτός επιδόματος στήριξης
Παντζάρι και χυμός παντζαριού: Πώς ωφελούν τον οργανισμό