Το στρες επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη. ‘Ερευνα του 2010 ανακάλυψε ότι το χρόνιο στρες μειώνει τη χωροταξική μνήμη που βοηθά να θυμόμαστε τοποθεσίες και να συσχετίζουμε αντικείμενα.
Ωστόσο, υπάρχει διαφορά μεταξύ του τρόπου που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται το μακροπρόθεσμο στρες στην εργασία, για παράδειγμα, και το στρες που έχει κάποιος που εμπλέκεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
'Ερευνα υποδεικνύει ότι χαμηλά επίπεδα άγχους μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα να ανακαλείτε αναμνήσεις.
Καταστάσεις υψηλού άγχους, αντίθετα, μπορούν να ενισχύσουν τη διαδικασία μάθησης.
Η κορτιζόλη, αυξάνει την ικανότητα του εγκεφάλου να κωδικοποιεί και να ανακαλεί τα τραυματικά γεγονότα, σύμφωνα με έρευνες.
Οι αναμνήσεις αποθηκεύονται στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την επιβίωση και χρησιμεύουν ως προειδοποίηση και μηχανισμός άμυνας έναντι του μελλοντικού τραύματος.
Ωστόσο, αν το στρες που νιώθει κάποιος συνεχίζεται μπορούν να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις.
Νευροεπιστήμονες από το University of California, στο Berkeley, ανακάλυψαν ότι το χρόνιο στρες μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμες αλλαγές στον εγκέφαλο. Το στρες αυξάνει την ανάπτυξη της λευκής ουσίας, η οποία βοηθά να στέλνονται μηνύματα στον εγκέφαλο αλλά μειώνει τον αριθμό των νευρώνων που βοηθούν με την επεξεργασία της πληροφορίας.
Οι νευροεπιστήμονες δήλωσαν ότι η ανισορροπία που προκύπτει μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του εγκεφάλου να επικοινωνεί με τον εαυτό του και να καταστήσει κάποιον πιο ευάλωτο στην εμφάνιση ψυχικής νόσου.
Ελαττώματα στη λευκή ουσία έχουν συνδεθεί με σχιζοφρένεια, χρόνια κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, ψυχαναγκαστική διαταραχή και διαταραχή μετατραυματικού στρες.
‘Ερευνα στις διαταραχές μετατραυματικού στρες δείχνει ότι αυτό μπορεί να μειώσει την ποσότητα φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές του Berkeley πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί νέοι άνθρωποι που εκτίθενται σε χρόνιο στρες στην αρχή της ζωής τους έχουν τάση για μαθησιακές δυσκολίες, άγχος και άλλες διαταραχές διάθεσης.
Πηγές:
Ξένος τύπος.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές