Η επιλογή των νέων ανθρώπων να υποβληθούν σε αγωγή με μπότοξ μπορεί ενδεχομένως να περιορίσει τη συναισθηματική τους ανάπτυξη, προειδοποιούν ειδικοί.
Όπως σημειώνουν στο περιοδικό ''Aesthetic Nursing'' ερευνητές, υπάρχει αυξανόμενη τάση για ανθρώπους κάτω των 25 ετών να αναζητούν αγωγή με μπότοξ.
Ωστόσο, η έρευνα υποδεικνύει ότι τα ‘’παγωμένα πρόσωπα’’ θα μπορούσαν να σταματούν τους νέους από το να μάθουν πώς να εκφράζουν πλήρως τα συναισθήματά τους.
Η ερευνήτρια, νοσηλεύτρια Helen Collier, δήλωσε ότι τα προγράμματα reality στην τηλεόραση οδηγούν τους νέους να έχουν ως ιδανικό το ανέκφραστο,’’ παγωμένο πρόσωπο’’.
Η ειδικός αναφέρει μια γνωστή ψυχολογική θεωρία που πρεσβεύει ότι οι έφηβοι μαθαίνουν πώς να συνδέονται καλύτερα με ανθρώπους μιμούμενοι τις εκφράσεις του προσώπου τους.
Όπως δήλωσε, ως άνθρωποι η ικανότητά μας να δείχνουμε ευρεία γκάμα συναισθημάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εκφράσεις του προσώπου μας.
Τα συναισθήματα, όπως η συμπάθεια και η συμπόνια, μας βοηθούν να επιζήσουμε και οδηγούν σε ενήλικες με αυτοπεποίθηση και ικανότητες επικοινωνίας.
Ωστόσο, η ειδικός προειδοποιεί ότι μια γενιά νέων ανθρώπων με κενό πρόσωπο μπορεί ενδεχομένως να βλάπτει την ικανότητά της να αποκαλύπτει σωστά τα συναισθήματά της.
Αν εξαφανίσεις τα συγκεκριμένα συναισθήματα μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά η συναισθηματική και κοινωνική σου ανάπτυξη, δήλωσε η ερευνήτρια.
Η έρευνα καλεί τους γιατρούς να χρησιμοποιήσουν εργαλεία αξιολόγησης για να αποφασίσουν αν υπάρχουν σαφείς λόγοι για αγωγή με μπότοξ. Υπάρχουν αρκετές κλίμακες αξιολόγησης που λαμβάνουν υπόψη πόσο παχύ είναι το δέρμα, πόση ηλιακή βλάβη εμφανίζει, καθώς και το βάθος των ρυτίδων, αλλά ειδικοί προειδοποιούν ότι ορισμένες κλινικές μπότοξ θέτουν ως προτεραιότητα το κέρδος.
Η Ms Collier καλεί τους θεραπευτές να περνούν περισσότερο χρόνο βοηθώντας τους ανθρώπους να ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους παρά να καταφεύγουν σε ενέσεις.
Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο Clinical Cosmetic and Reconstructive Expo τον Οκτώβριο.
Πηγές:
''Aesthetic Nursing'' .
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών