Η εργασία με βάρδιες μπορεί να γεράσει πρόωρα τον εγκέφαλο και να εξασθενήσει τις νοητικές ικανότητες, προειδοποιούν επιστήμονες.
Νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Occupational and Environmental Medicine’’, υποδεικνύει ότι μια δεκαετία εργασίας με βάρδιες γερνά τον εγκέφαλο περισσότερο από 6 χρόνια.
Παρατηρήθηκε ανάκαμψη, σε κάποιο βαθμό, όταν οι άνθρωποι σταμάτησαν να εργάζονται με βάρδιες αλλά χρειάστηκαν 5 χρόνια για την επιστροφή στα φυσιολογικά επίπεδα.
Ειδικοί δήλωσαν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι σημαντικά για την άνοια, καθώς πολλοί ασθενείς έχουν διαταραγμένο ύπνο.
Το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ενεργό την ημέρα και να κοιμάται τη νύχτα.
Οι βλαβερές συνέπειες που έχει στον οργανισμό η εργασία ενάντια στο βιολογικό ρολόι- από τον καρκίνο του μαστού έως την παχυσαρκία- είναι γνωστές.
Ερευνητική ομάδα του University of Swansea και του University of Toulouse έδειξε ότι υπάρχει επίδραση και στον εγκέφαλο.
Στην έρευνα, 3.000 άνθρωποι υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης, ταχύτητας σκέψης και νοητικών ικανοτήτων.
Ο εγκέφαλος φυσιολογικά εξασθενεί καθώς γερνάμε αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι η εργασία με βάρδιες επιταχύνει τη διαδικασία.
‘Οσοι δούλευαν περισσότερα από 10 χρόνια με βάρδιες είχαν τις ίδιες επιπτώσεις με κάποιον 6,5 χρόνια μεγαλύτερο.
Τα καλά νέα είναι ότι όταν οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην έρευνα σταμάτησαν την εργασία με βάρδιες ο εγκέφαλος ανέκαμψε, ακόμα και αν χρειάστηκαν 5 χρόνια.
Ο ερευνητής Dr Philip Tucker, δήλωσε ότι πρόκειται για σημαντική εξασθένηση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Είναι πιθανό, όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να αναλάβουν πολύπλοκες νοητικές εργασίες να κάνουν περισσότερα λάθη. Πιθανόν 1 στα 100 λάθη θα έχει μεγάλες συνέπειες αλλά είναι δύσκολο να πούμε πόσο μεγάλη διαφορά θα έχουν τα λάθη στην καθημερινή ζωή.
Πηγές:
‘’Occupational and Environmental Medicine’’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών