Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''International Journal of Cancer'', ανακάλυψε ότι υψηλότερα επίπεδα σεληνίου συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο παχύ έντερο.
Το σελήνιο είναι απαραίτητη θρεπτική ουσία για την υγεία.
Η χαμηλή πρόσληψη σεληνίου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για φτωχή λειτουργία του ανοσοποιητικού, νοητική εξασθένηση και θάνατο.
Η πρόσληψη σεληνίου διαφέρει ανά περιοχή, λόγω διακυμάνσεων σεληνίου στο χώμα στο οποίο αναπτύσσονται οι τροφές.
Ερευνητική ομάδα του Newcastle University, του International Agency for Research on Cancer και του Royal College of Surgeons της Ιρλανδίας, μελέτησαν δείγματα αίματος και πληροφορίες για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής περισσότερων από 520.000 συμμετεχόντων σε 10 χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Ανακάλυψαν ότι υψηλότερα επίπεδα σεληνίου συνδέονται σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο.
Ο καθηγητής του Newcastle, John Hesketh, δήλωσε ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται λιγότερο για τις πιθανές σχέσεις μεταξύ σεληνίου και κινδύνου για καρκίνο τα πρόσφατα χρόνια, λόγω μεικτής εικόνας από άλλες έρευνες και αναφορών ότι τα υψηλότερα επίπεδα σεληνίου μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με παρενέργειες.
Πρόσθεσε ότι η νέα έρευνα αναβιώνει τη συζήτηση και υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα, ώστε να κατανοηθούν τα οφέλη- αν υπάρχουν- της συμπλήρωσης της διατροφής σε περιοχές όπου το σελήνιο βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.
Ο καθηγητής δήλωσε ότι τα ευρήματα στηρίζουν το ρόλο του σεληνίου στην πρόληψη του καρκίνου στο παχύ έντερο αλλά αυτό θα πρέπει να εξισορροπηθεί με προσοχή όσον αφορά τις δυνητικές τοξικές επιδράσεις της μεγάλης πρόσληψης.
Η έρευνα δείχνει πιθανή σχέση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων σεληνίου και μειωμένου κινδύνου για καρκίνο στο παχύ έντερο, ενώ υποδεικνύει ότι η αύξηση της πρόσληψης σεληνίου μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου.
Πηγές:
''International Journal of Cancer''.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου