Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η έκθεση σε κρύες θερμοκρασίες αυξάνει τα επίπεδα πρωτεΐνης που είναι σημαντική για τη δημιουργία του καφέ λίπους- το είδος λίπους στον οργανισμό που δημιουργεί ζέστη.

Ερευνητές του University of California, ανακάλυψαν ότι με παρατεταμένη έκθεση σε κρύο αέρα, η πρωτεΐνη Zfp516, βοηθά και το λευκό λίπος στον οργανισμό να μοιάσει περισσότερο στο καφέ λίπος όσον αφορά την ιδιότητά του να καίει ενέργεια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ποντικοί με ανεβασμένα επίπεδα της πρωτεΐνης Zfp516-που ανακαλύφθηκε πρόσφατα- κέρδισαν 30% λιγότερο βάρος σε σχέση με ποντικούς της ομάδας ελέγχου, όταν οι 2 ομάδες έλαβαν διατροφή υψηλή σε λιπαρά.

Η Hei Sook Sul, καθηγήτρια στο UC Berkeley, δήλωσε ότι η γνώση του ποιες πρωτεΐνες ρυθμίζουν το καφέ λίπος είναι σημαντική, επειδή το καφέ λίπος δεν είναι μόνο σημαντικό για τη θερμογένεση αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει το μεταβολισμό και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Πρόσθεσε ότι αν κάποιος μπορέσει με έναν τρόπο να αυξήσει τα επίπεδα της πρωτεΐνης μέσω φαρμάκων θα μπορούσε να έχει περισσότερο καφέ λίπος και πιθανόν να χάσει περισσότερο βάρος, ακόμα και αν έτρωγε την ίδια ποσότητα τροφής.

Σε αντίθεση με το λευκό λίπος που αποθηκεύει την επιπλέον ενέργεια, το καφέ λίπος καίει ενέργεια για να μας βοηθήσει να ζεσταθούμε.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Molecular Cell’’.

 

Πηγές:
‘’Molecular Cell’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αεροαλλεργιογόνα και αλλεργικά νοσήματα του αναπνευστικού στα παιδιά
Να ρωτήσω το ChatGPT ή τον γιατρό μου; Μύθοι και αλήθειες
Πόνος: Οι καλύτερες στάσεις ύπνου