Ερευνητές ανέπτυξαν ρινικό σπρέι που θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει τη μνήμη και άλλες πνευματικές ικανότητες σε ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer.

Σε πιλοτική έρευνα του Wake Forest Baptist Medical Center, στη Βόρεια Καρολίνα, ερευνητές μελέτησαν 60 ενήλικες μεταξύ 55 και 85 ετών που διαγνώστηκαν με ελαφριά νοητική εξασθένηση ή με ελαφριά έως μέτρια άνοια τύπου Alzheimer. Οι συμμετέχοντες έλαβαν σε ρινικό σπρέι δόσεις ινσουλίνης detemir για 21 ημέρες.

Την έρευνα πραγματοποίησε η Dr. Suzanne Craft, καθηγήτρια στο Wake Forest Baptist.

Συμμετέχοντες που έλαβαν 40 διεθνείς μονάδες ινσουλίνης detemir κατά τη διάρκεια της έρευνας έδειξαν σημαντική βελτίωση στη βραχυπρόθεσμη ικανότητα να συγκρατήσουν και να επεξεργαστούν λεκτικές και οπτικές πληροφορίες σε σύγκριση με όσους έλαβαν 20 μονάδες ή placebo.

Σύμφωνα με την Craft, η απόδοση σε τεστ λεκτικής επεξεργασίας και μνήμης βελτιώθηκε μέχρι 25%.

Ακόμα και οι συμμετέχοντες που έφεραν το γονίδιο APOE – που αυξάνει τον κίνδυνο Alzheimer- έδειξαν σημαντικά υψηλότερο σκορ στη μνήμη σε σχέση με όσους έλαβαν χαμηλότερη δόση ή placebo.

Η Craft δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα εξεπλάγη από το επίπεδο βελτίωσης στους συμμετέχοντες με γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο, καθώς λίγες θεραπείες έχει φανεί να βελτιώνουν τους συγκεκριμένους ασθενείς.

Οι δόσεις ινσουλίνης detemir δεν προκάλεσαν παρενέργειες και η Craft δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας καλούν σε περαιτέρω έρευνα της ινσουλίνης detemir ως αγωγή για τη νόσο Alzheimer και άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Journal of Alzheimer's Disease.’’

 

Πηγές:
‘’Journal of Alzheimer's Disease.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές