O καρκίνος του πνεύμονα αναμένεται να ξεπεράσει στην Ευρώπη σε ποσοστά τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες και θα είναι μελλοντικά η πιο συνήθης αιτία θανάτου από καρκίνο, κυρίως λόγω του καπνίσματος, καθώς οι γυναίκες πλησιάζουν αισθητά τους άνδρες στο κάπνισμα.
Σε άλλες μορφές καρκίνου πάντως, οι θανατηφόρες περιπτώσεις υποχωρούν. Αυτό προβλέπουν οι επιδημιολόγοι με επικεφαλής τον Dr. Matteo Malvezzi στο Πανεπιστήμιο του Mailand, οι οποίοι αξιολόγησαν τις στατιστικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) όπως και μερικών ευρωπαϊκών χωρών γύρω από τις αιτίες θνησιμότητας από παρελθόντα έτη και έβγαλαν τα συμπεράσματά τους για την τρέχουσα χρονιά.
Σύμφωνα με αυτά, ο καρκίνος του πνεύμονα ενώ δεν ξεπερνά σε απόλυτους αριθμούς τον καρκίνο του μαστού, τον ξεπερνά εντούτοις στη θνησιμότητα που σχετίζεται με τον καθορισμό της ηλικίας. Στον υπολογισμό αυτό λαμβάνεται υπόψιν η ηλικιακή δομή του πληθυσμού: όσο αυξάνει ο μέσος όρος ηλικίας, αναμένονται αυτομάτως περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου, προπαντός αυτές που εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, αυτή την χρονιά αναμένεται να πεθάνουν στην ΕΕ ανά 100.000 γυναίκες 14,24 από καρκίνο του πνεύμονα και ελάχιστα λιγότερες από καρκίνο του μαστού (14,22).
Η θνησιμότητα σε άλλες μορφές καρκίνου υποχωρεί. Στις προβλέψεις αυτές εμφανίζεται εντούτοις μια σημαντική αλλαγή, καθώς ενώ το 2009 90.400 γυναίκες πέθαναν από καρκίνο του μαστού και 74.300 από καρκίνο των πνευμόνων, οι αριθμοί στα τελευταία δεδομένα πλησιάζουν κατά πολύ.
Για το 2015 προβλέπονται να πεθάνουν 90.800 γυναίκες από καρκίνο του μαστού και 87.500 από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά τα δεδομένα αναμένεται να μεταβληθούν υπέρ του καρκίνου του πνεύμονα. Η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού αυξήθηκε από το 2009 κατά 9%, σε αντίθεση με άλλες μορφές καρκίνου όπου παρατηρείται μείωση.
Πηγές:
Ξένος τύπος.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας