Τα μέλη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα την έναρξη του 14ου Πανελλήνιου Διαβητολογικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Athens Hilton από 18 έως 21 Μαρτίου, με στόχο τη σωστή ενημέρωση του ιατρικού δυναμικού της χώρας.
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8% – 9% του πληθυσμού (800 – 900 χιλιάδες) πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4 % που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. Ενδεικτικά επίσης:
- Περίπου 1 στους 10 έλληνες έχει διαβήτη. Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.
- Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά.
- Ο διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο, πράγμα που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή.
- Οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με αυτόν των μη διαβητικών που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια. Ο διαβήτης δηλαδή γηράσκει πρόωρα την καρδιά.
Νέα δεδομένα, εκπαιδευτικά και ερευνητικά, που αφορούν όλο το φάσμα της νόσου, από την πρόληψη και διάγνωση έως τις προχωρημένες επιπλοκές και τις συννοσηρότητες, είναι μεταξύ των θεμάτων που θα αναλυθούν και θα συζητηθούν στο Συνέδριο. Ξένοι διακεκριμένοι ομιλητές, Έλληνες γιατροί καθώς και επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με το Σακχαρώδη Διαβήτη σε κλινικό και ερευνητικό επίπεδο, θα συζητήσουν όλα τα σύγχρονα δεδομένα σχετικά με τη νόσο, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης για την πληρέστερη ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Αλέξη Σωτηρόπουλο, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας «Η σε βάθος εκπαίδευση και η διαρκής έρευνα στις πτυχές της νόσου είναι ως εκ τούτου σήμερα το αναμφισβήτητο ζητούμενο για τη σωστή αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη. Κατόπιν διεξαγωγής ενδελεχούς μελέτης για πρώτη φορά στον Ελληνικό πληθυσμό, θα παρουσιαστεί ο αριθμός των πασχόντων από διαβήτη, προδιαβήτη και συννοσηροτήτων του, και ως εκ τούτου η συχνότητα εμφάνισης (επιπολασμός) του Σακχαρώδους Διαβήτη στη χώρα μας».
Ορισμένα από τα θέματα που θα αναλυθούν:
- Ηλικία εμμηναρχής: ένας νέος παράγοντας κινδύνου για Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης (ΣΔΚ);
Κατά τη διάρκεια 10 ετούς έρευνας, 5.390 έγκυες υποβλήθηκαν σε καμπύλη γλυκόζης με 100gr κατά το τρίτο τρίμηνο. Τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν ότι η πρώιμη εμμηναρχή αυξάνει τον κίνδυνο του ΣΔΚ, ένα εύρημα το οποίο δεν έχει αναφερθεί. Η συσχέτιση αυτή μπορεί να εξηγηθεί από την επίδραση της παχυσαρκίας και στις δύο καταστάσεις, στην πρώιμη εμμηναρχή και στην εμφάνιση ΣΔΚ. - Μελέτη Αττική. Μεσογειακή Δίαιτα (ΜΔ) και δεκαετής ανάπτυξη διαβήτη. Μεταξύ 2001-2, ένα τυχαίο δείγμα 1.514 ανδρών και 1.528 γυναικών (>18 ετών), χωρίς κλινική ένδειξη καρδιαγγειακής νόσου, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στη μελέτη Αττική. Το 2011 – 2012 πραγματοποιήθηκε επανέλεγχος όπου καταγράφηκαν 191 νέες περιπτώσεις διαβήτη, ενώ τα συμπεράσματα έδειξαν ότι η παρούσα εργασία αναδεικνύει την προστατευτική δράση της μέτριας και υψηλής προσκόλλησης στη ΜΔ στην πρωτογενή πρόληψη του ΣΔ. Αντιφλεγμονώδη συστατικά της ΜΔ είναι πιθανόν υπεύθυνα σε κάποιο βαθμό για αυτή την προστασία, διευρύνοντας τη θεραπευτική δυναμική της ΜΔ και σε άλλες καρδιο-μεταβολικές διαταραχές.Στην ίδια μελέτη συλλέχθηκαν και πληροφορίες για την κατανάλωση καφέ, στην οποία όλα τα είδη καφέ χρησιμοποιήθηκαν και καταγράφηκαν. Το συμπέρασμα ήταν ότι η παρούσα εργασία αναδεικνύει την προστατευτική δράση της μέτριας κατανάλωσης καφέ, σε σχέση με την αποχή, ενάντια στην εμφάνιση ΣΔ. Αντιφλεγμονώδη συστατικά του καφέ είναι πιθανόν να είναι εν μέρει υπεύθυνα για αυτή τη δράση.
- Μελέτη Σαλαμίνα. Μελέτη επιπολασμού του ΣΔ σε τυχαίο δείγμα ενήλικου αστικού πληθυσμού
Το Μάιο του 2014 εντάχθηκαν στη μελέτη 2.527 ενήλικα άτομα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο επιπολασμός του ΣΔ παρουσιάζεται υψηλότερος από τον προβλεπόμενο σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες καταγραφής. Ο συγκεκριμένος επιπολασμός επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό τις προβλέψεις του IDF για τελικό πραγματικό επιπολασμό μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο. Ενθαρρυντικό στοιχείο ο σχετικά συχνός εργαστηριακός έλεγχος για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του ΣΔ.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί σήμερα το απόλυτα κρίσιμο ιατρικό και κοινωνικό μέγεθος. Σε αυτό συντείνουν η επιδημική διάσταση που λαμβάνει η ανάπτυξή του και οι σημαντικές πολυποίκιλες χρόνιες επιπλοκές της νόσου. Είναι επιτακτική ανάγκη ή πρόληψη, η πρώιμη διάγνωση και η σωστή παρακολούθηση του Διαβητικού ατόμου.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έκθεση: Το κόστος περίθαλψης αναμένεται να αυξηθεί κατά 10,4% παγκοσμίως το 2025
Από 1η Φεβρουαρίου σε ισχύ νέα πλατφόρμα για την Υγεία
Σύντομο ερωτηματολόγιο δίνει πληροφορίες για τον κίνδυνο εμφάνισης 19 χρόνων νόσων