Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συνιστάται ως μέρος υγιεινής διατροφής, αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα, η τακτική πρόσληψη γιαουρτιού δεν βελτιώνει τη σωματική ή την ψυχική υγεία.

Η έρευνα, σε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους, ανέλυσε τη σχέση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης γιαουρτιού και της ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την υγεία και ανακάλυψε ότι δεν υπήρχε σχέση με τη βελτίωση των σωματικών και ψυχικών παραμέτρων που αναλύθηκαν.

Για χρόνια, διάφοροι ερευνητές έχουν αναφέρει τα οφέλη της κατανάλωσης γιαουρτιού σε τακτική βάση, αν και η αποτελεσματικότητά της δεν έχει αποδειχτεί.

Ερευνητές του Autonomous University of Madrid, ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γιαουρτιού και της αλλαγής σε επιδόσεις τεστ σε διάστημα 3,5 ετών, σε 4.445 Ισπανούς ενήλικες.

Η ερευνήτρια, Esther Lopez-Garcia, δήλωσε ότι η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού δεν συνδεόταν με την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία. Πρόσθεσε, ότι για μελλοντική έρευνα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πιο συγκεκριμένα όργανα τα οποία μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν την πιθανότητα εύρεσης δυνητικού οφέλους από την κατανάλωση γιαουρτιού.

Η Lopez-Garcia, δήλωσε ότι συγκριτικά με ανθρώπους που δεν έτρωγαν γιαούρτι, όσοι το κατανάλωναν τακτικά δεν εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στις επιδόσεις όσον αφορά το σωματικό μέρος της ποιότητας ζωής, και αν και υπήρχε ελαφριά ψυχική βελτίωση, δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Οι κύριες διατροφικές συστάσεις στην Ισπανία και αλλού στηρίζουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών ως μέρος υγιεινής διατροφής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.’’

 

Πηγές:
‘’Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ένα... ψυχικά ήρεμο Πάσχα
Το άγχος των γιορτών: Πώς να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Η κατάθλιψη του πατέρα μπορεί να επηρεάσει για χρόνια το παιδί του [μελέτη]