Η κατανάλωση λίγων ξηρών καρπών καθημερινά θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα Ολλανδική έρευνα.
Προηγούμενες έρευνες ήδη είχαν δείξει σχέση με την καρδιαγγειακή υγεία αλλά η παρούσα είναι η πρώτη που εστιάζει σε συγκεκριμένους ξηρούς καρπούς και νόσους.
Ερευνητές του Maastricht University ανακάλυψαν 23% χαμηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας κατά τη διάρκεια δεκαετούς έρευνας, σε ανθρώπους που έτρωγαν τουλάχιστον 10 γρ..ξηρών καρπών ή φιστικιών την ημέρα.
Δεν υπήρχε όφελος από την κατανάλωση φυστικοβούτυρου, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα αλατιού και λιπαρών.
Περισσότεροι από 120.000 Ολλανδοί 55-69 ετών παρείχαν πληροφορίες για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, το 1986, και στη συνέχεια εξετάστηκε το ποσοστό θνησιμότητα, 10 χρόνια αργότερα.
Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου λόγω καρκίνου, διαβήτη, αναπνευστικών και νευροεκφυλιστικών νόσων ήταν χαμηλότερος σε καταναλωτές ξηρών καρπών.
Υπήρχε μείωση του κινδύνου κατά 23%- κατά μέσον όρο- στη θνησιμότητα εντός δεκαετίας, σε όλες τις νόσους, με μείωση 45% για νευροεκφυλιστικές νόσους, 39% για αναπνευστικές νόσους και 30% για τον διαβήτη.
Ο ερευνητής, καθηγητής Piet van den Brandt, δήλωσε ότι είναι αξιοσημείωτο πως παρατηρήθηκαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, με επίπεδα κατανάλωσης 15 γραμμαρίων ξηρών καρπών ή φιστικιών- κατά μέσον όρο- την ημέρα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’International Journal of Epidemiology’’.
Πηγές:
‘’International Journal of Epidemiology’’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανακαλύφθηκε αντιβιοτικό κατά των ανθεκτικών μυκητιασικών λοιμώξεων και βακτηρίων
'Ατομα με διαταραχή αυτιστικού φάσματος και αγορά εργασίας
''Οχι'' από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στο φάρμακο κατά Αλτσχάιμερ της Eli Lilly