Κι επειδή στη χώρα μας «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν» ας επικεντρώσουμε την προσοχή μας όχι στο αν τα κυλικεία πουλάνε τα προβλεπόμενα, αλλά τι κάνουμε εμείς οι ίδιοι οι γονείς, όπως αναφέρουν οι ειδικοί της ΜΚΟ «Η Διατροφή του Παιδιού».
Πόσες φορές δεν έχει τύχει να ετοιμάζετε με όλη σας την καλή διάθεση ένα κολατσιό για το παιδί σας και να σας επιστρέφεται το μεσημέρι ανέγγιχτο; Μάλιστα τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει γιατί το παιδί σας προτίμησε τις εύκολες και γευστικές επιλογές όπως σοκολάτες, κρουασάν γαριδάκια κι άλλα συναφή, νιώθοντας παράλληλα και λίγη ενοχή/ντροπή βγάζοντας μπροστά στους συμμαθητές του το δικό του φαγητό. Όμως πολύ συχνά, τα παιδιά επιστρέφουν το σπιτικό κολατσιό γιατί δεν το βρίσκουν εξίσου ελκυστικό (οπτικά η/και γευστικά) με το εδέσματα του σχολικού και πέριξ περιβάλλοντος. Ας δούμε μερικές συστάσεις που θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός δεκατιανού με μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
1. Κατά αρχάς είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί σας τη σημασία του φαγητού από το σπίτι. Ποσό πιο υγιεινό είναι, πόσες περιστερές βιταμίνες κι αλλά θρεπτικά συστατικά περιέχει, σε αντίθεση με αυτά των κυλικείων που το πιθανότερο είναι ότι κοστίζουν περισσότερο, προσφέροντας πολύ λιγότερα.
2. Βάλτε το παιδί σας στη διαδικασία. Σχεδιάστε μαζί το τι θα περιέχει το κολατσιό του και μαζί ετοιμάστε το. Με αυτόν τον τρόπο νιώθει ένα είδος "συμβολαίου", μιας άτυπης υποχρέωσης να το φάει, καθώς το ίδιο έχει συμμετάσχει στην απόφαση.
3. Το προηγούμενο βράδυ ασχοληθείτε κι ετοιμάστε μαζί με το παιδί σας ένα σπιτικό κέικ, ένα σταφιδόψωμο ή μια πίτα, αντί να ξοδέψετε το χρόνο σας μπροστά σε μια τηλεόραση. Βάλτε το επίσης στη διαδικασία ετοιμασίας ενεργοποιώντας το και αυξάνοντας τις πιθανότητες να το καταναλώσει αφού αυτό το ετοίμασε.
4. Βάλτε τη φαντασία σας στα σάντουιτς κι αποφύγετε τι βαρετές και μονότονες επιλογές.
- Μη χρησιμοποιείται μόνο το κλασικό ψωμί για τοστ στα σάντουιτς. Επιλέξτε, πολύσπορο, Ζέας, πάνινι, αραβική πίτα, ψωμάκια burger, τσιαπάτα, ακόμα και πίτα από σουβλάκι για να "υποδεχτεί" το γέμισμα.
- Αποφύγετε βούτυρα και μαγιονέζες για σάλτσες, αλλά ετοιμάστε μια δικιά σας με κέτσαπ, μουστάρδα / πάστα ελιάς /αβοκάντο, κέτσαπ, ντομάτα, λεμόνι / πέστο, ντομάτα.
- Εκτός από το πολυφορεμένο γαλοπούλα τυρί, μπορείτε να προσθέσετε ντομάτα, μαρούλι, ψητά μανιτάρια, ψητά κολοκυθάκια και λαχανικά. Αν το παιδί σας δεν τρώει όσπρια, ετοιμάστε ένα φελαφελ (ρεβυθοκεφτεδες) η κολοκυθό/ντοματο κεφτέδες και κάντε τους burger. Επίσης, επιλογές μπορεί να είναι τόνος, φιλέτο κοτόπουλο η μπιφτέκι.
- Ακόμα μια ελκυστική επιλογή θα μπορούσε να είναι ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης με «γέμιση» τυρί και ντομάτα ή ακόμα και μια πίτσα με αγνά υλικά όπως τυρί, ελιές, ντομάτα, μανιτάρια, πιπεριές.
5. Συνοδέψετε το σνακ του με ένα φρούτο. Φροντίστε νε είναι ένα «βολικό» φρούτο που να μεταφέρεται εύκολα, να μην πιάνει πολύ χώρο και να τρώγεται εύκολα. Αποφύγετε καρπούζι, πεπόνι, ρόδι, σταφύλια ή ζουμερά ροδάκινα και προτιμήστε μήλο, αχλάδι, μπανάνα. Εξαιρετικές επιλογές επίσης είναι τα αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, αποξηραμένα σύκα, βερύκοκα, δαμάσκηνα.
Ας μην ξεχνάμε ότι το κολιατσιό αποτελεί ένα σημαντικό γεύμα στο διαιτολόγιο ενός μαθητή καθώς σχετίζεται όχι μόνο με προσλαμβανόμενες θερμίδες κι συνεπώς περιττό σωματικό βάρος, αλλά και με πολύτιμα θρεπτικά που το βοηθούν να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες της απαιτητικής αυτή ηλικίας.
«Η Διατροφή του Παιδιού» (www.childnutrition.gr) είναι μια ΜΚΟ με στόχο την επιστημονική ενημέρωση σε επίκαιρα θέματα διατροφής και την παρέμβαση για σωστές διατροφικές επιλογές σε παιδιά και γονείς.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνήθη προβλήματα υγείας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου