Όσοι αγαπούν τον καφέ μπορεί ενδεχομένως να ζουν περισσότερο από τους υπόλοιπους, με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιοπάθεια και νευρολογικές νόσους, όπως η νόσος Πάρκινσον, αναφέρει νέα μεγάλη αμερικανική έρευνα.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Circulation, ενισχύει πολλές ενδείξεις για την καλή πλευρά του καφέ.

Ο ερευνητής Dr. Frank Hu, καθηγητής στο Harvard School of Public Health, δήλωσε ότι πολλές έρευνες έχουν συνδέσει τη μέτρια πρόσληψη καφέ με χαμηλότερους κινδύνους εμφάνισης διάφορων νόσων, από καρδιοπάθεια και διαβήτη έως καρκίνο στο ήπαρ και νευρολογικές νόσους.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι όσοι έπιναν καφέ δεν είχαν μόνο λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ορισμένες νόσους αλλά έτειναν να ζουν περισσότερο.

Σε 30 χρόνια, όσοι δεν κάπνιζαν και έπιναν 3-5 φλιτζάνια καφέ ημερησίως είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιοδήποτε αίτιο σε σχέση με όσους δεν έπιναν το ρόφημα. Συγκεκριμένα, είχαν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, νευρολογικές παθήσεις και αυτοκτονίες. Εκτός από τον καφέ, με μεγαλύτερη επιβίωση συνδεόταν και ο καφές χωρίς καφεΐνη.

Ωστόσο, τίποτα δεν αποδεικνύει ότι ο καφές καθαυτός ευθύνεται για τη μεγαλύτερη επιβίωση ή για την άμεση προστασία από νόσους, καθώς άλλοι παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για τη σχέση.

Ωστόσο, ο Hu πρόσθεσε ότι η ομάδα του έλαβε υπόψη πολλούς από αυτούς τους παράγοντες και το όφελος παρέμενε.
Τα ευρήματα βασίζονται σε περισσότερους από 200.000 Αμερικανούς γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας, που έδιναν συνεντεύξεις επανειλημμένως σε διάστημα 3 δεκαετιών. Κατά το συγκεκριμένο διάστημα πέθαναν 32.000 συμμετέχοντες.
Φάνηκε, ότι άνθρωποι που κατανάλωναν 1 έως 5 φλιτζάνια καφέ στην έναρξη της έρευνας, είχαν λιγότερες πιθανότητες θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης, όταν ελήφθησαν υπόψη άλλες συνήθειες και ορισμένα προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, ο συνολικός τρόπος ζωής είναι σημαντικός, δήλωσε ο Hu. Υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός ανθρώπου που κοιμάται λίγο και στη συνέχεια χρησιμοποιεί καφέ για να λειτουργήσει στην καθημερινότητά του και ενός που κοιμάται καλά, ασκείται και ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή η οποία περιλαμβάνει καφέ.

Δεν είναι σαφές από την έρευνα, γιατί ο καφές συνδέεται με οφέλη στην υγεία, αλλά ο ερευνητής δήλωσε ότι άλλες μελέτες έχουν υποδείξει ότι ουσίες που περιέχει ο καφές μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, δρουν ως αντιοξειδωτικά και βελτιώνουν τη ρύθμιση του σακχάρου- μεταξύ άλλων.

Επίσης, όσον αφορά νευρολογικές νόσους, όπως η νόσος Πάρκινσον, δήλωσε ο Hu, υπάρχουν ενδείξεις ότι η καφεΐνη ωφελεί.

Πηγές:
Circulation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διατροφή που μπορεί να βοηθήσει με την εφίδρωση της εμμηνόπαυσης
Δράμα: Η μεγαλύτερη προκήρυξη θέσεων ιστορικά για το νοσοκομείο
Εξέταση αίματος προβλέπει τη λιπώδη νόσο του ήπατος 16 χρόνια πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων [μελέτη]