Μια σοβαρή νόσος μπορεί να οδηγήσει σε οστική απώλεια, ανακάλυψε νέα έρευνα.
Η έρευνα περιέλαβε 66 ηλικιωμένους που πέρασαν τουλάχιστον 24 ώρες σε αναπνευστήρα σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ένα χρόνο αργότερα, οι ασθενείς είχαν 1,6% λιγότερη οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη και 1,2% λιγότερη στα οστά του μηρού σε σχέση με αυτό που αναμενόταν.
Ο ερευνητής Neil Orford, του University Hospital Geelong στην Αυστραλία, δήλωσε ότι αυτή η οστική απώλεια μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο καταγμάτων.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι σοβαρή νόσος μπορεί ενδεχομένως να επιταχύνει την επαναρρόφηση των οστών. Ένα χρόνο μετά τη νοσηλεία, η επαναρρόφηση των ασθενών είχε ξαναγίνει φυσιολογική αλλά οι ασθενείς έμειναν με χαμηλότερη οστική πυκνότητα.
Η επίδραση της οστικής απώλειας εξαρτάται από την προηγούμενη οστική υγεία ενός ασθενούς, σημείωσαν οι ερευνητές. Η αλλαγή στην επαναρρόφηση πιθανόν έχει μεγαλύτερή επίδραση σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Ο Orford δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ανάγκη διερεύνησης του ρόλου θεραπειών κατά της επαναρρόφησης για την πρόληψη της οστικής απώλειας σε σοβαρά άρρωστους ασθενείς κατά τη διάρκεια νοσηλείας και ανάρρωσης.
Ενώ η έρευνα περιέλαβε μόνο ασθενείς σε μονάδα εντατικής θεραπείας είναι πιθανό άλλοι νοσηλευόμενοι να εμφανίσουν παρόμοια οστική απώλεια.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
Πηγές:
American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για δράση απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων
Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η CSO της Philip Morris International
Σαλβαράς (PMI): Αναγκαία η καινοτομία για την ανάπτυξη των εταιρειών στην Ευρώπη