Νέα έρευνα του Mount Sinai, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της American Psychosomatic Society στο Ντένβερ, ανέφερε ότι η φωτοθεραπεία μείωσε τα συμπτώματα κατάθλιψης και επανάφερε στα φυσιολογικά επίπεδα τον κιρκαδιανό ρυθμό σε ανθρώπους που επιβίωσαν από καρκίνο.
Ερευνητές του Icahn School of Medicine, στο Mount Sinai, του Northwestern University στο Σικάγο, του University of Iowa, του University of California στο Σαν Ντιέγκο και του Reykjavik University χώρισαν τυχαία 54 επιζώντες από καρκίνο σε 2 ομάδες. Μια που εκτέθηκε σε έντονο φως και μια που εκτέθηκε σε χλωμό, κόκκινο φως.
Δόθηκε στους συμμετέχοντες κουτί φωτοθεραπείας και τους ζητήθηκε να το χρησιμοποιούν για 30 λεπτά κάθε πρωί, για 4 εβδομάδες.
Συμπτώματα κατάθλιψης και ρυθμός κιρκαδιανής δραστηριότητας μετρήθηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης στο φως, για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα της φωτοθεραπείας.
Ο ερευνητής Heiddis Valdimarsdottir, δήλωσε ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης είναι συνήθη σε επιζώντες από τον καρκίνο, ακόμα και χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας. Πρόσθεσε, ότι αυτό παρεμβάλλεται στη γενική ποιότητα ζωής και θέτει τους επιζώντες σε κίνδυνο για φτωχά αποτελέσματα, περιλαμβανομένου του θανάτου.
Ασθενείς που εκτέθηκαν σε έντονο φως είχαν βελτίωση στα συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ η δεύτερη ομάδα δεν εμφάνισε αλλαγή στα συμπτώματα
Ο καθηγητής William Redd, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η φωτοθεραπεία μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει καινοτόμο τρόπο περιορισμού της κατάθλιψης σε επιζώντες από καρκίνο.
Οι περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζουν κάποιου βαθμού κατάθλιψη, άγχος και φόβο, όταν ο καρκίνος γίνει μέρος της ζωής τους.
Ο Dr. Valdimarsdottir, δήλωσε ότι τα καλά νέα είναι ότι η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί και η φωτοθεραπεία είναι πιθανόν αποτελεσματική επιλογή αγωγής.
Πηγές:
Συνέδριο της American Psychosomatic Society.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου