Η χορήγηση 2 φαρμάκων μπορεί να συρρικνώσει σημαντικά και να εξαφανίσει ορισμένους καρκίνους στο μαστό, σε μόλις 11 ημέρες, έδειξαν Βρετανοί γιατροί.

Όπως δήλωσαν, τα ευρήματα που ανακοινώθηκαν στο European Breast Cancer Conference θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι ορισμένες γυναίκες δεν χρειάζονται πια χημειοθεραπεία.

Τα φάρμακα που δοκιμάστηκαν σε 257 γυναίκες στοχεύουν συγκεκριμένη αδυναμία που υπάρχει σε 1 στους 10 καρκίνους μαστού.

Οι γιατροί που πραγματοποίησαν τη δοκιμή δεν περίμεναν τόσο εκπληκτικά αποτελέσματα. Εξέταζαν πώς τα φάρμακα άλλαζαν τον καρκίνο, στο βραχύ διάστημα μεταξύ της διάγνωσης και της εγχείρησης για την αφαίρεση των όγκων.

Ωστόσο, μέχρι την ώρα που οι γιατροί ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν την εγχείρηση, δεν υπήρχε καρκίνος σε ορισμένες ασθενείς.

Η καθηγήτρια Judith Bliss, του Institute of Cancer Research, στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η επίδραση είναι σημαντική. Πρόσθεσε ότι είναι έκπληκτη από τα ευρήματα, καθώς πρόκειται για μικρής διάρκειας δοκιμή. Φάνηκε ότι ορισμένες γυναίκες είχαν πλήρη ανταπόκριση.

Τα φάρμακα που δοκιμάστηκαν είναι τα lapatinib και trastuzumab.

Και τα δυο στοχεύουν την HER2 – πρωτεΐνη που πυροδοτεί την ανάπτυξη καρκίνου στο μαστό σε ορισμένες γυναίκες

Το trastuzumab δρα στην επιφάνεια καρκινικών κυττάρων, ενώ το lapatinib έχει την ικανότητα να διαπερνά το κύτταρο και να αδρανοποιεί την HER2.

Στη δοκιμή, που πραγματοποιήθηκε σε δημόσια νοσοκομεία του Μάντσεστερ, χορηγήθηκε αγωγή σε γυναίκες με όγκους μεταξύ 1 και 3 εκ.

Σε λιγότερο από 2 εβδομάδες αγωγής, ο καρκίνος εξαφανίστηκε εντελώς στο 11% των περιστατικών και στο επιπλέον 17% οι όγκοι ήταν μικρότεροι των 5 χιλιοστών.

Η Bliss πιστεύει ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν τελικά να σημαίνουν ότι ορισμένες γυναίκες δεν χρειάζονται χημειοθεραπεία.
Ωστόσο, θα χρειαστούν μεγαλύτερες έρευνες για να διαπιστωθεί ότι δεν θα υπάρχει υποτροπή.

Πηγές:
BBC.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας