Σε μείζον πρόβλημα υγείας σε διεθνές επίπεδο αναδεικνύονται στις μέρες μας οι παθήσεις του θυρεοειδούς, καθώς αποτελούν συχνή αιτία νοσηρότητας με συνεχή αύξηση σε ολόκληρο τον αναπτυγμένο κόσμο, ενώ ανιχνεύονται, πλέον, συχνότερα και στον παιδικό πληθυσμό!
Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Ηashimoto είναι σήμερα η πιο συχνή νόσος του θυρεοειδούς και αποτελεί την κύρια αιτία υποθυρεοειδισμού, ιδιαίτερα στο γυναικείο πληθυσμό, στον οποίο παρουσιάζει τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι στους άνδρες. Την ίδια στιγμή, σε πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, σημειώνεται σημαντική άνοδος των ποσοστών της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας και στα παιδιά. Για το λόγο αυτόν, εφέτος η διεθνής εβδομάδα υποστήριξης των ασθενών με νόσους του θυρεοειδούς είναι αφιερωμένη στα παιδιά.
Την ίδια ανοδική πορεία καταγράφει παγκοσμίως και η επίπτωση του καρκίνου του θυρεοειδούς, ο οποίος υπολογίζεται ότι το 2019 θα αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες, με παράλληλο ετήσιο κόστος διαχείρισης τα 2 δισ. δολάρια. Ταυτόχρονα, τα θυρεοειδικά νοσήματα αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή διαταραχή στην εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτιμάται ότι θα εμφανιστεί έκδηλος υποθυρεοειδισμός σε ποσοστό 0.3 – 0.5%, υποκλινικός θυρεοειδισμός σε ποσοστό 2 – 3% και υπερθυρεοειδισμός σε ποσοστό 0.1 – 0.4%.
Επιπλέον, αυτοάνοσες δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς είναι κοινή αιτία τόσο του υπερθυρεοειδισμού, όσο και του υποθυρεοειδισμού στις έγκυες γυναίκες, ενώ η νόσος Graves αποτελεί το 85% των περιπτώσεων υπερθυρεοειδισμού και η θυρεοειδίτιδα Hashimoto την πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού μεταξύ τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Η.Π.Α. οι ασθενείς με νόσους του θυρεοειδούς ανέρχονται σε 30 εκατομμύρια, ενώ άλλα 20 – 30 εκατομμύρια δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν και θα εκδηλώσουν την πάθησή τους μέσα στα επόμενα χρόνια. Ανάλογοι αριθμοί ισχύουν και στη χώρα μας, με τους πάσχοντες από θυρεοειδικά νοσήματα να ανέρχονται περίπου σε ένα εκατομμύριο.
Τα παραπάνω τόνισαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου, με την ευκαιρία του εφετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θυρεοειδούς (World Thyroid Day, 25 Μαΐου), οι Υπεύθυνοι του Τμήματος Θυρεοειδούς (ΤΘ) της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (Ε.Ε.Ε.) – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων (Π.Ε.Ε.), o Καθηγητής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου της Ουλμ Γερμανίας, Ενδοκρινολογική Μονάδα Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λεωνίδας Ντούντας, η Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Αλεβιζάκη και η Καθηγήτρια Παιδικής Ενδοκρινολογίας – Νεανικού Διαβήτη, Α΄ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων "Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ" κ. Χριστίνα Κανακά – Gantenbein.
Όπως υπογράμμισαν οι ειδικοί, οι διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε πολλά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Ο αδένας, που είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση του μεταβολισμού, είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς παράγει δύο ζωτικής σημασίας ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3), οι οποίες, με τη σειρά τους, ρυθμίζουν απαραίτητες κυτταρικές λειτουργίες για την κατανάλωση ενέργειας στους ιστούς.
Τα συμπτώματα των θυρεοειδικών παθήσεων είναι, πολλές φορές, ήπια, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, και συχνά γίνονται αντιληπτά μόνο μετά από προσεκτική κλινική εξέταση. Παράλληλα, το κοινωνικό κόστος των νοσημάτων αυτών είναι σημαντικό, καθώς πρόσφατα σε μια ανάλυση από τη Δανία αναφέρθηκε ότι ασθενείς με θυρεοειδοπάθειες απέχουν από τη δουλειά τους περίπου τρεις φορές περισσότερο από τους υγιείς, ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο μετά τη διάγνωση της νόσου τους.
Σε ό,τι αφορά τη θεραπευτική αντιμετώπιση των νοσημάτων του θυρεοειδούς, αυτή πραγματοποιείται, κατά κύριο λόγο με φαρμακευτική αγωγή. Ιδιαίτερα για τον υποθυρεοειδισμό, η θυροξίνη είναι, σύμφωνα και με όλες τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η πρώτη επιλογή στη θεραπεία του. Στη χώρα μας έχουμε αρκετά σκευάσματα θυροξίνης, σε διάφορες δοσολογίες και έκδοχα σταθερά και αξιόπιστα, έτσι ώστε να παρέχεται στον θεράποντα ιατρό η δυνατότητα εξατομίκευσης της αγωγής. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και θυροξίνη σε υγρή μορφή σε μαλακή κάψουλα, η οποία μπορεί να αποτελεί μια καλή επιλογή σε ασθενείς με γαστρεντερικές διαταραχές και σύνδρομο δυσαπορρόφησης.
Στο πλαίσιο αυτό, και με στόχο τη συνεχή ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για τη σημασία της πρόληψης των θυρεοειδικών νοσημάτων, η Ευρωπαϊκή Θυρεοειδική Εταιρία (Ε.Τ.Α.) έχει καθιερώσει, από το 2008, την 25η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς κάθε χρόνο. Η ημέρα αυτή έχει υιοθετηθεί από όλες τις «αδελφές» Θυρεοειδικές Εταιρείες (Αμερικανική, Λατινοαμερικανική και Ασιατική) και εορτάζεται ενθουσιωδώς σε όλο τον κόσμο.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα 2016, το Τμήμα Θυρεοειδούς (ΤΘ) της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (Ε.Ε.Ε.) – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων (Π.Ε.Ε.) διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου ελληνικού κοινού πάνω σε θέματα που αφορούν τις παθήσεις του θυρεοειδούς και τις σοβαρές επιπτώσεις τους στη σωματική, αλλά και, συχνά, στην ψυχική υγεία των ασθενών. Κυρίως, όμως, μεριμνά για την ορθή ενημέρωση των πολιτών στην πρόληψη, μέσω ενός τακτικού ελέγχου του θυρεοειδούς.
Οι φετινές δράσεις, που διοργανώνονται σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και το Τμήμα Δημοτικών Ιατρείων και Δημόσιας Υγείας του Δήμου, αφορούν ενημέρωση των πολιτών και δωρεάν κλινική εξέταση και θα διεξαχθούν την Τρίτη 24 Μαΐου 2016, στις 10:00 – 15:00, στο Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου (Καλφοπούλειο Ίδρυμα, Σόλωνος 78).
Επιπλέον, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού, θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια για τις παθήσεις του θυρεοειδούς την Τετάρτη 25 Μαΐου 2016 το πρωί, στην έξοδο του Μετρό στο Σύνταγμα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνήθη προβλήματα υγείας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου