Ουσία που περιέχει το πράσινο τσάι φάνηκε υποσχόμενη για την αντιμετώπιση του συνδρόμου Down, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Neurology.

Η ερευνήτρια Dr. Mara Dierssen, του Centre for Genomic Regulation (CRG) στη Βαρκελώνη, αποκάλυψε πως η ουσία γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) βελτίωσε τη νοητική λειτουργία σε ανθρώπους με το σύνδρομο.
Η ουσία περιέχεται στο πράσινο τσάι. Ανήκει σε ομάδα αντιοξειδωτικών, τις πολυφαινόλες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι τελευταίες προστατεύουν τον οργανισμό από κυτταρική βλάβη που μπορεί να προκαλέσει νόσο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έρευνα αποτελεί την πρώτη φορά που μια αγωγή έδειξε κάποια βελτίωση στις νοητικές ικανότητες σε ανθρώπους με σύνδρομο Down.

Η Dr. Dierssen, δήλωσε ότι έρευνες έδειξαν ότι νοητικές ελλείψεις που συνδέονται με τη νόσο, οφείλονται σε υπερέκφραση του γονιδίου DYRK1A, και ότι έρευνες σε ποντικούς υποδεικνύουν ότι η ουσία EGCG θα μπορούσε να μειώσει την υπερέκφραση του DYRK1A.

Η έρευνα δείχνει ότι η ουσία θα μπορούσε να κάνει το ίδιο για ανθρώπους με σύνδρομο Down, πετυχαίνοντας βελτίωση στη νοητική λειτουργία.

Η Dr. Dierssen ενέγραψε στην έρευνα 84 ανθρώπους 16-34 ετών, που είχαν σύνδρομο Down.

Για 12 μήνες οι συμμετέχοντες λάμβαναν είτε καθημερινή δόση πράσινου τσαγιού χωρίς καφεΐνη που περιείχε EGCG - 9 mg ανα κιλό είτε placebo. Και οι δυο ομάδες ακολούθησαν και νοητική εκπαίδευση σε εβδομαδιαία βάση.
Οι ερευνητές, οι συμμετέχοντες και οι οικογένειες δεν είχαν επίγνωση της αγωγής που λάμβανε καθένας από τους συμμετέχοντες.
Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ νοητικών ικανοτήτων και απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου στην ηλικία των 3, 6 και 12 μηνών, καθώς και στους 6 μήνες μετά το τέλος της αγωγής.

Σε σύγκριση με συμμετέχοντες που αντιμετωπίστηκαν με placebo, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι αντιμετωπίστηκαν με EGCG είχαν πολύ καλύτερη επίδοση σε ορισμένες περιοχές νοητικής λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές είδαν σημαντικές βελτιώσεις σε 3 περιοχές.

  • Μνήμη οπτικής αναγνώρισης
  • Έλεγχο των παρορμήσεων
  • Προσαρμοστική συμπεριφορά.

Πηγές:
The Lancet Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]