Κενά μεταξύ του τρόπου που μιλούν οι ογκολόγοι στους ασθενείς τους για τον καρκίνο και αυτού που καταλαβαίνουν οι δεύτεροι από τις συνομιλίες μπορούν να δημιουργήσουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες και πιθανόν να οδηγήσουν σε λιγότερο ιδανική επιλογή αγωγών. Ωστόσο, ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει τρόπος να βελτιωθεί η κατάσταση.

Ερευνητές του University of Rochester παρατήρησαν ότι με εξειδικευμένη εκπαίδευση στους γιατρούς και παροχή οδηγιών στους ασθενείς ώστε να κάνουν καλύτερες ερωτήσεις, η επικοινωνία βελτιώθηκε σημαντικά μεταξύ ασθενών και ογκολόγων.

Πολλοί ασθενείς θέλουν να εμπλακούν περισσότερο σε αποφάσεις σχετικά με την αγωγή τους, αλλά δεν έχουν αρκετά καλή κατανόηση του τι μπορεί να συμβεί και τι όχι, περιλαμβανομένων των προοπτικών ανάρρωσης μετά το πέρας της αγωγής.

Ο Dr. Ronald Epstein, καθηγητής στο University of Rochester, δήλωσε ότι πρέπει να ενσωματωθούν παρεμβάσεις στην επικοινωνία στην καθημερινή κλινική φροντίδα. Στο υλικό που κατέγραψαν οι ερευητές, ο διάλογος σχετικά με τις ανάγκες των ασθενών ήταν ανεπαρκής. Επόμενο βήμα είναι να γίνει κανόνας η καλή επικοινωνία- και όχι εξαίρεση- ώστε να ακούγονται οι φωνές των ασθενών, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές επέλεξαν 38 ογκολόγους και 265 ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο, μεταξύ 2012 και 2014.

Γιατροί και ασθενείς που έλαβαν εκπαίδευση ανέφεραν πιο αποτελεσματική επικοινωνία, αν και δεν υπήρξε αξιοσημείωτη διαφορά στην επιβίωση, και οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με την ύπαρξη καρκίνου σταδίου 3 ή 4 στους ασθενείς.

Σύμφωνα με τον Epstein, απλώς η ύπαρξη διαλόγου δεν είναι αρκετή, αλλά η ποιότητα της συνομιλίας θα επηρεάσει την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ ασθενών και ογκολόγων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Jama Oncology.

Πηγές:
Jama Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια αλλαγή στο δέρμα προκαλείται από την κλιματική αλλαγή
Δάγκωμα οχιάς: Γιατί είναι απαραίτητη η εμπλοκή και του ορθοπαιδικού
Διατροφή που μπορεί να βοηθήσει με την εφίδρωση της εμμηνόπαυσης