Παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν σύνδρομο Tourette και άλλα χρόνια τικ, αναφέρει νέα έρευνα.
Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 73.000 γεννήσεων στη Δανία και ανακάλυψαν ότι παιδιά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν τουλάχιστον 10 τσιγάρα την ημέρα στην εγκυμοσύνη είχαν 66% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχής χρονίων τικ.
Το πολύ κάπνισμα στην εγκυμοσύνη συνδέθηκε επίσης με διπλάσια αύξηση του κινδύνου ενός παιδιού να εμφανίσει χρόνια τικ σε συνδυασμό με άλλες νευροψυχιατρικές παθήσεις, όπως διαταραχή έλλειψης προσοχής- υπερκινητικότητας.
Η ερευνήτρια Dr. Dorothy Grice, του Icahn School of Medicine at Mount Sinai, δήλωσε ότι ο εντοπισμός περιβαλλοντικών αιτίων για χρόνιες νόσους τικ και σχετικών ψυχιατρικών παθήσεων είναι σημαντικός, επειδή αν γνωρίζουμε συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου μπορούμε να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης.
Η Grice δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η έκθεση στη νικοτίνη μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει ελαφρές αλλαγές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, αν και η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.
Επόμενο βήμα είναι να καταλάβουμε πώς επηρεάζουν τον κίνδυνο περιβαλλοντικοί παράγοντες. Αυτό θα παράσχει στοιχεία για τους βιολογικούς μηχανισμούς που βρίσκονται πίσω από αυτές τις παθήσεις.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το κάπνισμα της μητέρας συνδέεται επίσης με πρόωρους τοκετούς και χαμηλότερο βάρος στη γέννηση, που ενδεχομένως αυξάνουν τον κίνδυνο προβλημάτων συμπεριφοράς αργότερα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.
Πηγές:
Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη