Το κάπνισμα ενδεχομένως επιταχύνει την εξέλιξη της νόσου ALS και μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης όσων πάσχουν από τη νόσο, αναφέρει νέα έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr. Adriano Chio, του University of Turin στην Ιταλία, μελέτησαν τη σχέση μεταξύ καπνού και εμφάνισης της ALS.
Συνέλεξαν στοιχεία για τις συνήθειες καπνίσματος σε 650 ανθρώπους που διαγνώστηκαν με ALS, μεταξύ 2007 και 2011 στη Βόρειο Ιταλία. Εξέτασαν επίσης τους συμμετέχοντες και για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Σχεδόν το 19% των ασθενών με ALS ήταν τακτικοί καπνιστές όταν διαγνώστηκαν. Ερευνητές παρατήρησαν ότι το 28% ήταν πρώην καπνιστές και περίπου το 53% δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
Από τους ασθενείς με ALS, 44 είχαν ΧΑΠ και οι μισοί ήταν πρώην καπνιστές. Κατά μέσον όρο ασθενείς με ΧΑΠ έζησαν λιγότερο σε σχέση με ασθενείς που δεν είχαν ΧΑΠ.
Το κάπνισμα φάνηκε να μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών, είτε είχαν είτε δεν είχαν ΧΑΠ, όταν διαγνώστηκε η νόσος ALS.
Κατά μέσον όρο, καπνιστές με τη νόσο ζούσαν 21 μήνες μετά τη διάγνωση σε σύγκριση με 27 μήνες στους πρώην καπνιστές. Όσοι δεν κάπνισαν ποτέ ζούσαν πιο πολύ από τους υπόλοιπους, μετά τη διάγνωση-31 μήνες κατά μέσον όρο.
Οι ερευνητές επίσης δήλωσαν ότι οι καπνιστές συνήθως ήταν νεότεροι από τους άλλους όταν διαγνώστηκε η νόσος.
Προειδοποίησαν ότι δεν μπορεί να εξαχθεί απόλυτο συμπέρασμα για αιτιατή σχέση από την έρευνα παρατήρησης.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry.
Πηγές:
The Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα αντιβιοτικά δεν συνδέονται με νοητική εξασθένηση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
Συναντήσεις του προέδρου του ΕΦΕΤ στην Κύπρο
‘’Πλημμύρισε’’ παιδικά χαμόγελα το Γ.Ν. Παπαγεωργίου