Η αυξημένη ευαισθησία σε αβέβαιη απειλή ή στο φόβο του αγνώστου είναι κοινή σε πολλές αγχώδεις διαταραχές, όπως διαταραχή πανικού, κοινωνική φοβία και συγκεκριμένων φοβιών, αναφέρει νέα έρευνα.

Η Stephanie Gorka του University of Illinois College of Medicine, δήλωσε ότι μια αγωγή που εστιάζει στην ευαισθησία σε αβέβαιη απειλή θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης ποικιλίας αγχωδών διαταραχών και συμπτωμάτων.

Η αβέβαιη απειλή είναι απρόβλεπτη στο χρόνο, στην ένταση, στη συχνότητα ή στη διάρκεια και προκαλεί γενικευμένο αίσθημα ανησυχίας ή εγρήγορσης.

Όταν κάποιος έχει ευαισθησία σε αβέβαιη απειλή μπορεί να περάσει όλη την ημέρα αγχωμένος και να ανησυχεί ότι κάτι άσχημο θα του συμβεί, σημείωσε η ερευνήτρια. Η διαταραχή πανικού είναι ένα παράδειγμα, πρόσθεσε.

Η προβλεπόμενη απειλή, αντίθετα, προκαλεί την αντίδραση μάχης ή φυγής που έχει σαφή εκλυτικό παράγοντα και υποχωρεί όταν έχει απομακρυνθεί η απειλή.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία συμμετεχόντων που συμπλήρωσαν μια εργασία, σε 2 διαφορετικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο University of Illinois. 

Οι 2 έρευνες, συμμετεχόντων 18 έως 65 ετών, περιέλαβαν 25 συμμετέχοντες με μείζονα κατάθλιψη, 29 με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, 41 με κοινωνική φοβία και 24 με συγκεκριμένη φοβία.

Σαρανταένας συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου δεν είχαν διαγνωστεί με ψυχοπαθολογία.

Οι ερευνητές μέτρησαν την αντίδραση ανοιγοκλεισίματος ματιών σε προβλέψιμα και μη προβλέψιμα ηλεκτρικά σοκ στον καρπό. Για να προκληθεί το ανοιγοκλείσιμο ματιών οι συμμετέχοντες άκουγαν βραχείς τόνους μέσω ακουστικών.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Abnormal Psychology, ανακάλυψε ότι συμμετέχοντες με κοινωνική φοβία ή με συγκεκριμένη φοβία ανοιγόκλειναν τα μάτια πιο δυνατά κατά τη διάρκεια απρόβλεπτου σοκ σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς διάγνωση ψυχικής διαταραχής.

Η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατεύθυνση των αγωγών.

 

Πηγές:
Journal of Abnormal Psychology,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Έγκριση κυκλοφορίας για 8 νέα φάρμακα - Ποιες παθήσεις αφορούν
Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης στην Ογκολογία
Πώς να χρησιμοποιούμε σωστά το οδοντικό νήμα