Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι παιδιά που πάσχουν από αυτισμό δεν κατανοούν τη σημασία της οπτικής επαφής σε πολλά στάδια.
Ενώ η μειωμένη οπτική επαφή είναι γνωστό σύμπτωμα αυτισμού και χρησιμοποιείται στη διάγνωση, η αιτία που αυτά τα παιδιά κοιτούν λιγότερο στα μάτια άλλους ανθρώπους δεν είναι γνωστή.
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Psychiatry, βοηθά να απαντηθεί η ερώτηση.
Η Jennifer Moriuchi, του Emory University στην Ατλάντα, δήλωσε ότι είναι σημαντική επειδή αποσαφηνίζει διαφορετικές κατανοήσεις του αυτισμού.
Η Moriuchi εξήγησε ότι με βάση το γιατί πιστεύουμε ότι παιδιά με αυτισμό έχουν λιγότερη οπτική επαφή με τους άλλους θα μπορούσαμε να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις για την αγωγή και διαφορετικές ιδέες σχετικά με την εγκεφαλική βάση του αυτισμού.
Οι ερευνητές μελέτησαν πώς 86 παιδιά 2 ετών, με και χωρίς αυτισμό, έδιναν προσοχή στα μάτια άλλων ανθρώπων. Παιδιά με αυτισμό παρακολούθησαν σειρά από video που φτιάχτηκαν με πολύ προσοχή. Πριν από κάθε video, οι ερευνητές έδειχναν μικρή φωτογραφία για να κερδίσουν την προσοχή των παιδιών και όταν αυτά κοιτούσαν το μέρος στο οποίο ήταν η φωτογραφία, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι είτε κοιτούσαν κατευθείαν στα μάτια κάποιου είτε μακριά από τα ματιά του.
Η Moriuchi πρόσθεσε ότι όταν αυτό έγινε επανειλημμένως, ανακάλυψαν οι ερευνητές ότι μικρά παιδιά με αυτισμό συνέχισαν να κοιτούν κατευθείαν στα μάτια. Όπως παιδιά χωρίς αυτισμό, δεν τραβούσαν το βλέμμα μακριά από τα μάτια ή δεν προσπαθούσαν να αποφύγουν τα μάτια με οποιοδήποτε τρόπο.
Ωστόσο, όταν παρουσιάστηκαν διάφορα επίπεδα κοινωνικά σημαντικής οπτικής επαφής, παιδιά με αυτισμό κοιτούσαν λιγότερο στα μάτια άλλους ανθρώπους.
Ο Warren Jones, διευθυντής του Research at Marcus Autism Centre στην Ατλάντα, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι παιδιά με αυτισμό κοιτούν λιγότερο στα μάτια, όχι λόγω αποστροφής στην οπτική επαφή αλλά επειδή δεν φαίνεται να κατανοούν την κοινωνική σημασία της.
Πηγές:
American Journal of Psychiatry,
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνήθη προβλήματα υγείας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου