Όπως έδειξε, μόνο ένας στους έξι πάσχοντες ανακουφίζεται με τη βοήθειά τους ενώ όσοι τα χρησιμοποιούν έχουν αυξημένη πιθανότητα να εκδηλώσουν γαστρεντερικές ανεπιθύμητες ενέργειες εξαιτίας τους.

Η έρευνα βασίστηκε σε 35 παλαιότερες μελέτες που εξέτασαν κυρίως τις επιδράσεις της ιβουπροφαίνης, της ναπροξένης, των αναστολέων του cox-2 (αλλά όχι της σελεκοξίμπης) και της δικλοφενάκης. Ο αριθμός των συμμετεχόντων στις μελέτες αυτές ανήλθε στους 6.000.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες στο περιοδικό Annals of the Rheumatic Diseases, οι έρευνες έδειξαν ότι τα ευρέως χρησιμοποιούμενα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ασκούν μικρή επίδραση στην καταπράυνση του πόνου και τη βελτίωση της λειτουργικότητας των ασθενών. Επιπρόσθετα, αυτές οι μικρές επιδράσεις δεν θεωρούνται ως κάτι σημαντικό από τους ασθενείς, ενώ όσοι παίρνουν τα απλά αυτά αντιφλεγμονώδη φάρμακα έχουν 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν γαστρεντερικές επιπλοκές, συγκριτικά με όσους παίρνουν αδρανείς ουσίες (εικονικά φάρμακα).

Η παρούσα μετανάλυση συμπεριέλαβε μόνο έρευνες στις οποίες η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ήταν σύντομα (κατά μέσο όρο επτά ημέρες) και έτσι οι επιστήμονες δεν ξέρουν ποιες θα μπορούσε να είναι οι μεσοπρόθεσμες (τρεις έως 12 μήνες) ή οι μακροπρόθεσμες (πάνω από 12 μήνες) επιδράσεις τους, δήλωσε ο κύριος ερευνητής Δρ. Gustavo Machado, research fellow στο George Institute for Global Health στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Πηγές:
Annals of the Rheumatic Diseases

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φάρμακα: 'Eχασαν έως και το 50% της τιμής τους μέσα σε μια δεκαετία
Ποια αλλαγή στο δέρμα προκαλείται από την κλιματική αλλαγή
Δάγκωμα οχιάς: Γιατί είναι απαραίτητη η εμπλοκή και του ορθοπαιδικού